Ezt olvasta már?

0

Európában is egyedülálló híd épült Győrben

Elkészült a Kálmán Imre út folytatásában, az M19-es út felett átívelő, az egész kontinensen is kuriózumnak számító felüljáró, amely a gyalogosok és a kerékpárosok számára is biztonságos átkelést biztosít a gyorsforgalmi út felett.


hirdetés

A megvalósult beruházás sokak problémáját orvosolja. Az itt élő, kerékpárral közlekedő lakosok vagy jelentős kerülővel, vagy szabálytalanul és magukat komoly veszélynek kitéve, az úton át közlekedtek. A híd megépítésével a dinamikus, egyszerű és biztonságos gyalogos és kerékpáros átkelés lehetőségét teremtették meg.

 

„2006 óta 225 milliárd forintot fordítottunk városfejlesztésre önkormányzati forrásból, a magyar állam támogatásával és a sikeres uniós pályázatok révén. A fejlesztések között kiemelt helyen szerepeltek a közútfejlesztések. Nem csak az úthálózat felújítását végeztük folyamatosan, de számos új utat, sőt több hidat is építettünk.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki kiemelte, a szentiváni lakosok már egy korábbi közmeghallgatáson jelezték az igényt, hogy teremtsék meg újra a biztonságos kapcsolatot az M19-es út által elvágott területek között. A megoldást sikerült megtalálni, méghozzá egy műszaki ritkaságnak számító műtárgy megépítésével, hiszen mindössze egy átlós főtartó épült, és erre függesztették fel a pályaszerkezetet. Az újszerű megoldás egyszerű, biztonságos és költséghatékony is, hiszen mintegy 320 millió forintból új hidat kapott a város, amely önkormányzati forrásból valósult meg.

 

„2014-ben polgármester úrral és a városrész önkormányzati képviselőjével együtt konzultáltunk az itt élőkkel, és az akkor megfogalmazott igények mára megvalósultak.” – tette hozzá Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő. Példaként az akkor már folyamatban lévő Vonal út kiépítését, a szintén a dinamikus közlekedést segítő 813-as utat és a magánberuházásban megvalósult bevásárló központot is említette, végül a fejlesztések legújabb elemeként a híd átadását.

 

Dr. Sik Sándor Győrszentiván önkormányzati képviselője hozzáfűzte, ez a beruházás egy fontos mérföldkő a városrész életében, hiszen egy nagyon balesetveszélyes helyzetnek vet véget. Sokak életét könnyíti meg az elkészült felüljáró, amely – ahogy fogalmazott – jó példája annak a szemléletnek, amellyel az önkormányzat a városrészek kiegyensúlyozott fejlődését segíti.

 

„Az M19-es út felett meglévő Felüljáró úti műtárgy megfelelő bővítése az adottságai miatt nagyon költséges lett volna. A szakemberek végül olyan megoldást találtak, amellyel egy teljesen új összeköttetés jön létre a Kálmán Imre út újbóli összekötésével, ráadásul az eredeti elképzelés töredékéből.” – ismertette a fejlesztés hátterét Prédl Antal, a győri Útkezelő Szervezet intézményvezetője, aki hozzátette, a gyalog, illetve tolt kerékpárral használható felüljáró esetében olyan műszaki kuriózumról van szó, amely miatt a hidász szakma biztosan ellátogat majd hozzánk.

 

A Magyarországon egyedülálló híd kivitelezője a Kútház Kft. volt. Ügyvezető igazgatója, Bella Tamás elmondta, a rendelkezésre álló hely miatt volt szükség a különleges műszaki megoldásra, amelynek lényege, hogy egyetlen asszimetrikus főtartó tartja a szerkezetet. A látványában is különleges híd megépítéséhez komoly számításokra, precíz munkavégzésre volt szükség, de az elkészült műtárgy 32,5 tonna terhelés mellett is tökéletes értékeket produkált.

 

A csőszelvényű ívtartót egyébként Hollandiában készítette egy speciális acélelemeket gyártó vállalkozás, így a közel 15 tonnás ívtartó elemet közúton szállították Győrbe. A 47 méteres támaszközű híd építésének egyik leglátványosabb mozzanata a főelemek összeillesztése és az ívtartó bedaruzása volt. Nem csak a híd, a próbaterhelés is különlegesre sikerült, hiszen nyolcvan önkéntes próbálta egy ritmusban mozogva kilengetni a hidat. A fittnesz edzésnek is beillő próbaterhelés jó hangulatban telt, s végül a mérést végző mérnökök is örülhettek a megfelelő értékek láttán.

 

A felüljáró avatásán a résztvevők egy különleges kerékpáros bemutatót is láthattak, és természetesen a hordógurítás, és annak csapra verése sem maradhatott el. Végül nem maradt más hátra, minthogy a közlekedők birtokba vegyék a város új hídját.

 

 

 

 

 

forrás: gyorplusz.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Újabb részletek Gallai Péter, a Piramis billentyűsének haláláról

Gallai Péter az utóbbi években már sokat betegeskedett.

Életveszélyes lehet, ha így alszunk

Egészséges esetben a légzés az orron keresztül történik, ha a szánkon is veszünk levegőt, azzal egy sor betegség kialakulását...

Ismerje fel az időskori vérszegénységet.

Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként...

Szívszorító részletek: így teltek az utolsó napjai a Piramis legendájának

Budapest Az utolsó napjait kórházban töltve, álmában hunyt el a Piramis legendás billentyűse, Gallai Péter (65) hétfő hajnalban....

Napi horoszkóp 2019. szeptember 17. - Csak higgadtan

Az Ikrek ma nemet fog mondani valamire, a Halak úgy érzi, hogy nélküle döntenek. Napi horoszkóp.

Bereczki Zoltán fél éve nem beszél édesapjával

A Sztárban Sztár leszek! második részének felvételén elárulta el Bereczki Zoltán, hogy fél éve nem beszél az apjával írja a Blikk.

Könnyek között vallotta be: fél éve nem beszél az apjával Bereczki Zoltán

Budapest Megdöbbentő vallomás! Bereczki Zoltán (43) a Sztárban Sztár leszek! második részének felvételén elárulta: fél éve nem...

A nő, akire Putyin hallgat

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke szokatlanul tág mozgásteret kapott Putyintól a nagyhatalmi törekvésekhez szilárd otthoni...

Trump energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek

Energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek Donald Trump amerikai elnök hétfőn, a szaúd-arábiai olajterminálok elleni...

Már ötvenezren igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját

Július elseje óta már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját - közölte az Emberi Erőforrások...

Jó lenne már egy izgalmas film, ami tényleg leköti a figyelmed? Akkor ezt muszáj látnod.

Spoilerek nélkül elmondjuk, milyen lett Brad Pitt űrutazós akciódrámája, az Ad Astra!

0

Sport

Böde Dániel új szerelme is a lelátón szurkolt

A Fradi kézikapusa nem volt könnyű helyzetben a meccsen.

Első mérkőzésén kiállították az őrjöngő Barca-klasszist

Ha már ott volt elküldött mindenkit a francba.

Bognár György, a Budaörs edzője burkoltan, de egyértelműen lebutázta a nőket

Bognár a Budaörs szakmai igazgatójaként masszívan szexista nyilatkozatot adott a Siófok elleni bajnoki után.

Íme a magyar válogatott új kerete, tele fiatalokkal

Mikler pihenőt kapott, de több újonc is van a férfi kézilabda-válogatott szeptember végi, október eleji összetartásán.

Óriási bravúr: történelmi magyar sportsiker született Németországban

Hölle Martin egyéniben, illetve az ifj. Dobrovitz Józseffel és Osztertág Kristóffal kiegészülő magyar csapat egyaránt megvédte címét a Drebkauban megrendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Nem kell tovább keresni, itt van az évtized legpocsékabb szabadrúgása

Mutatta, hogy hova íveli be a szabadrúgást, majd teljesen más irányba kirúgta bedobásra. Zseniális.

Balhé Kisvárdán, Bödét éltették a fradisták, már nem a Diósgyőr az utolsó

Kimaradt az év ziccere, kieső helyen a Budapest Honvéd, öt kiállítást hozott az NB I 6. fordulója.

Favágás közben vesztette életét az ismert extrémsportoló

Davo Karnicar mind a 7 kontinens legmagasabb csúcsáról lesíelt.

Madaras Norbert szerint gyilkos csapatrész állt össze a BL-címvédő FTC pólócsapatánál

Az FTC szakosztály-elnökével készítettünk interjút a szezon elején.

Kieshet a Hertha Dárdai nélkül - megszólalt a klubigazgató

Kezdésnek pont a Bayern ellen, majd a zuhanás.

0

Bulvár

Kiderült, ki lett Meghan és Harry gyerekének keresztanyja - Rá senki sem számított.

Bár Meghan és Harry elég titokzatosak magánéletük terén, most mégis kiderült, ki lett Archie keresztanyja.

500 forintos csodaszer, aminek a te lakásodban is mindenképp ott a helye

Egy mondás szerint az életben két dologra van szükség: WD 40-re és szigetelőszalagra, mert ezzel a kettővel gyakorlatilag bármilyen probléma megoldható. A WD 40 jellegzetes flakonjával valószínűleg te is találkoztál már háztartási vagy barkács boltokban, talán csak eddig nem tudtad, mire való. Pedig megéri beszerezni a néhány száz forintos csodaszerből, mert sok vészhelyzetet elháríthatsz vele.

Magyar rendőrök fotói tarolják le az egész Facebookot, mindenki őket élteti

Itt a bizonyíték, hogy a magyar rendőröknek nagyon is van humorérzékük.

9 hiba, amit a nők szeretkezés közben rendszeresen elkövetnek

Egy egészséges párkapcsolat természetes velejárója a szex. Azonban ennek is, mint mindennek megvan a maga etikettje. Vajon mi nők, milyen hibákat ejtünk a leggyakrabban?

Óriási öröm érte Palik Lászlót

A Fuss család, fuss! műsorvezetője közösségi oldalán mondta el örömét, és biztosan sokan egyetértenek vele!

Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett a fideszes választási háborúba

Még a család tagjai is Facebookon üzengetnek egymásnak.

8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak: nem emelik nagyon a vércukrot

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek.

Hatalmas áttörés Magyarországon: 2000 milliárdos befektetés érkezett

Az új állampapír konstrukció révén jelentősen csökkent a magyar gazdaság sérülékenysége.

7 dolog Magyarországról, amit nem értenek külföldön

Úgy hozta a sors, hogy mostanában elég sok külföldivel futottam össze, és a többség kifejezetten érdeklődő azt ország iránt. Valószínű, ha én látogatnék az ő országukba, hasonlóan érdekes dolgokat kérdeznék, amire az ő szemöldökük is felszaladna, de néha nekem is meggyűlik a bajom azzal, hogy megértessek velük dolgokat. A kulturális különbségeken én jót szoktam derülni, ezért úgy döntöttem, néhányat itt is megosztok.

A történelem egyik legszexibb fotója és ami mögötte van

Az ikonikus fotó Madonna 1990-ben debütált Vogue című videóklipjében is látható, amelyet David Fincher rendezett.

Már az Apple is felfigyelt a magyar lányra, aki kütyüvel bátorítja programozásra a tinilányokat

Pálfi Dóra és startupja, az Imagilabs nem csak eszközt ad, hanem közösséget is épít tinédzser lányoknak, hogy programozni tanuljanak. Az első termékre közösségi finanszírozással gyűjtött tőkét, miközben nagy technológiai multicégekkel és egy svéd popsztárral is együttműködik.

blogmorzsák

Ami utánuk marad, már nem csönd

Vannak helyzetek, amikor a hallgatás az egyetlen hiteles reakció. Amikor olyanok mennek el, akik fontosak számodra.

Az amerikai pár újabb életveszélyes mutatványa

Ezúttal Peruban egy szikla szélén borzolták a kedélyeket. Mire vezet a lájkvadászat?

Szent-Györgyi pacifista volt

1947-es svájci nyaralásából emigráció lett. Egy csodálatos elmét űztek el az ország új urai.

Romániából érkezett a párna, amit túszul ejtett a futárcég

Az online előre fizetés rákfenéje, amikor a futár szerint mégsem fizettünk előre.

Bizonyos pasik a kibírhatatlan nőket kedvelik

Miért tűri el egy férfi, hogy a barátnője úgy beszél vele, mint egy kutyával se?

Figyelem, nem csak hatalmas lehülés jön!

Van egy kellemetlenebb velejárója is. Amely még inkább meg tudja keseríteni a mindennapjainkat.

Ezeket ne tedd az orchideáddal!

Az orchideák kényes dísznövények, fontos esetükben a helyes tartás. Most kiderül, mik a leggyakoribb hibák és bakik!

Hogyan javítható a szexuális élet?

Nem mindenkinek van rá szük­sé­ge, de akinek igen, talán nem is sejti, melyik megoldás való neki.

Kezdenek elszabadulni az érzelmek

A Fidesz durvuló kampánya arra utal, hogy van mit veszteniük október 13-án.

Az orbánizmus közéleti kékharisnyája derékig üvegszilánkban élesztgeti a náci örökséget

Békés Márton saját elmondása szerint térdig jár az üvegszilánk­ban. Kellemetlen lehet.

Ez a 40 kép került a legvic­ce­sebb természetfotók döntőjébe

A Comedy Wildlife Photography Awards célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok védelmére.

Mindenki elhagy mindenkit

Két pasi is koppan tíz percen belül. Kemény csajok vannak a Love Island vellában.

0