Ezt olvasta már?

Adománygyűjtő jótékonysági futás több városban is

Országos jótékonysági futás egyik helyszíne lesz Esztergom hamarosan. Bárki csatlakozhat a sportolókhoz, akik várják az adományokat.


Huszonnégy angol nyelvű képzése lehet 2019-ben a győri egyetemnek

Robbanásszerűen nőhet jövő évtől a külföldi hallgatók és az angol nyelvű képzések száma a Széchenyi István Egyetemen. A hetvenhat magyar nyelvű szak közül 2019-ben már huszonnégynél lesznek meg a feltételek az angol nyelvű képzési pár indítására.


hirdetés

Ennek elősegítésére az egyetem a napokban beadta pályázatát a Stipenduim Hungaricum programhoz. Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes nyilatkozik a dinamikus fejlődés részleteiről.

A mögöttünk álló tanévben ötféle angol nyelvű képzésen vehettek részt nemzetközi hallgatók a Széchenyi István Egyetemen. Ez a szám idén szeptembertől hétre, jövő szeptembertől pedig optimális esetben huszonnégyre nőhet. Az aktuális adatok szerint már 2018 szeptemberétől legalább 170 külföldi hallgatója lesz az egyetemnek, de ez a szám is emelkedni fog, hiszen még nem zárult le a felvételi folyamat. Piaci alapon a legtöbb hallgató Indiából, Nigériából, Bangladesből, Pakisztánból, Kínából, Ghánából, Azerbajdzsánból és Jordániából regisztrált a Széchenyi István Egyetemre. A Stipendium Hungaricum programon keresztül a többi között Azerbajdzsánból, Oroszországból, Mexikóból, Törökországból és Tunéziából jönnek hallgatók Győrbe. Ezen kívül Erasmus csereprogramok is futnak például spanyol, török, szlovák, német és francia diákok részvételével.

Dr. Lukács Eszter a világtérképnél: az egyetem a keleti nyitással összhangban Ázsiára fókuszál a nemzetköziesítésben.

Dr. Lukács Eszter szerint a magyarországi egyetemek nemzetköziesítésében nagy segítséget jelent a kormány által meghirdetett Stipendium Hungaricum program. Az állam átvállalja az így felvételt nyert külföldi hallgatók költségeit, és ösztöndíjat is biztosít számukra. Ez pedig, öngerjesztő folyamatként további, immáron piaci alapon jelentkező külföldi hallgatók megjelenését segítheti a felsőoktatási intézményekben. A Széchenyi István Egyetem a napokban adta be pályázatát a Stipendium Hungaricum program következő, 2019 szeptemberétől kezdődő tervezési ciklusára, az új angol nyelvű szakokra. A döntés rövidesen meg is születik.

A Stipendium Hungaricum mellett pályázati források is segítséget adnak, egy EFOP pályázat keretében például 1,2 milliárd forintot nyert az egyetem, amit kifejezetten a nemzetköziesítésre fordíthat. Százhúsz kollégát vontak be a campuson a most futó projektbe, ami több mint egy tucat angol nyelvű szak indítását segítheti az agrár-, műszaki és gazdaságtudományok területén.

Az eddig Győrben végzett külföldi hallgatók a győri egyetem munkatársainak szakmai felkészültségén túl emberi hozzáállásukat, kedvességüket emelték ki a pozitívumok között. Nagyon jónak tartották az infrastrukturális hátteret. Az új kollégiumi épület olyan szinten népszerű volt körükben, hogy még az azeri nagykövet is azt kérdezte legutóbbi győri látogatásakor, hogy hol van az a bizonyos négycsillagos szálloda az egyetem. Mert az azeri hallgatóktól azt a tájékoztatást kapta, hogy ilyen kiemelkedő színvonalú volt a szálláshelyük. A külföldi diákok nagyon kedvezőnek tartották a belváros, az Olimpiai Sport Park közelségét és a campus teljességét, azt, hogy minden egy helyen van.

Felemelő érzés tapasztalni a munkatársak pozitív hozzáállását az egyetem nemzetköziesítéséhez az intézmény minden egyes területén, oktatók, adminisztrációs munkatársak és a hallgatók körében egyaránt. Mindenki átérzi a folyamat fontosságát, ami nem csak azt eredményezi majd, hogy több külföldi hallgatónk lesz. Legalább ilyen fontosnak tartom, hogy oktatóink, kutatóink még jobban bekerülhetnek, beágyazódhatnak a felsőoktatás, a kutatás nemzetközi vérkeringésébe. A tudományt angol nyelven tudják létrehozni, és szakszóval élve disszeminálni" – mondja a rektorhelyettes.

A Széchenyi István Egyetem, csatlakozva Magyarország keleti nyitás politikájához, elsősorban az ázsiai térségre fókuszál, de természetesen minden országból szívesen fogad hallgatókat. Ázsia szerte dolgoznak ügynökei, négyen-négyen Indiában és Kínában, egy-egy ügynök pedig Nepálban és Bangladesben toboroz hallgatókat. Akik mellé a felvi.hu rendszerén keresztül természetesen magyar diákok is csatlakozhatnak, ha angol nyelven szeretnének diplomát szerezni, és más kultúrákból érkezett fiatalokkal együtt tanulni, szélesíteni világlátásukat a Széchenyi István Egyetemen.

Az angol nyelvű képzések palettája így nézhet ki 2019-től:

Master in Vehicle Engineering, Bachelor in Vehicle Engineering, Master in Supply Chain Management, Master in Infrastructure Engineering, Master in Marketing, Bachelor in International Relations, Master in International Economics and Business, Bachelor in Business Administration and Management, Bachelor in Civil Engineering, Bachelor in Logistics Engineering, Master in Architecture, Master in Computer Science Engineering, Doctoral SzEEDSM (Doctoral Program in Management), Doctoral Programme in Engineering, Doctoral Programme in Agricultural Sciences, Bachelor in Agricultural Engineering, Bachelor in Food Engineering, Master in Flute Performance, Master in Clarinet Performance, Master in Violin Performance, Master in Pianoforte Performance, Master in Trumpet Performance, LLM in Law and Governance, Expert in Law and Governance.

 

forrás: kisalfold.hu0

hírek innen, onnan

Totális leleplezés: Brüsszelben mindenki tudja, hogy Juncker alkoholista

Úgy próbálja ezt eltitkolni a brüsszeli elit, mint egykor Moszkva a szovjet pártfőtitkárok egészségi állapotát.

Öttusa Eb - Bronzérmes a Kovács, Demeter páros vegyesváltóban, Magyarország 2. az éremtáblán

Tíz kettős küzdött az érmekért hétfőn, köztük a világkupában ebben a számban már többször is győztes magyar duó.

Nem mindennapi kutatásba kezd a NASA

A Nap vizsgálatára küld fel autó méretű űrszondát a NASA augusztusban. Segítségével olyan közelről tanulmányozzák a Napot, ahol...

Az extrém Makón is menő - Kint is, bent is el lehet tölteni a szabadidőt érdekesen

Makó, Kiszombor - Még egy olyan kisváros is kínál az extrém szórakozást keresőknek többféle lehetőséget, mint Makó. Kipróbáltuk a...

Muszáj azonnal lefesteni a falat, ha valaki Orbánnal viccel, ezért hamarosan megújul a Szent János Kórház

A Kutyapárt nélkül erre az intézmény önálló életvezetésre alkalmatlan fenntartója soha nem vállalkozott volna.

A rég látott Onyutha Judit szexi ruhában pózol friss fotóján

Onyutha Judit nyaralós fotója bizonyítja, hogy még mindig nagyon dögös.

Nyári Dia először mutatta meg újszülött kisfiát, Zétényt

A tündéri családi fotón kutyájuk, Phoebe is helyet kapott.

Már 6 öngyilkosjelöltet mentett meg egy tinilány a hídra kiaggatott üzeneteivel

A főiskolán, ahová a lány jár, már jelentkezett is valaki személyesen, hogy egy ilyen cetli miatt tett le az öngyilkosságról.

18 ezer ember inná meg az egyiptomi szarkofágban felgyűlt szennyvizet

Azt állítja több ezer ember, hogy a nemrég felfedezett fekete szarkofágban felgyűlt vöröses szennyvíznek varázsereje van. Még egy...

Megvan a New York-i panorámás penthouse-ok új királya

A penthouse-ok kilátás-különversenyében alighanem ez a New York-i lakás kapná meg a panoráma-aranyérmet.

Rabot ütlegelő börtönőröket tartóztattak le Oroszországban

Az esetet csak addig sikerült szőnyeg alá söpörni, amíg nem tettek róla közzé videofelvételt.

0

Sport

Hihetetlenül szexi bikiniben Hosszú Katinka

Medence az egyik, óceán a másik oldalán az amerikai napsütésben az Iron Ladynek.

Újra megmutatta kiábrándító arcát a Forma-1

Ismét csalódhattunk a világ legnépszerűbb autósportjában.

Mégsem lesz futamgyőzelem? Vizsgálják Hamilton győzelmet érő manőverét

Veszélyben lehet Lewis Hamilton futamgyőzelme: a versenybírók vizsgálják a Mercedes pilótájának győzelmet érő manőverét. Bármekkora büntetést kaphat.

A horvát vb-ezüstérmes is távozna a Real Madridtól

Nem meglepő, és nem is fog kifordulni a világ a négy sarkából Madridban.

A BL-döntő negatív hőse ismét hatalmasat hibázott - videó

A kapus ezúttal megmenekült, de Liverpool most is kikapott.

Ramos elhintette ki lesz Ronaldo utódja Madridban

Eredetileg Neymarnak, vagy Hazardnak tették félre a legendás 7-es mezt.

Így vélekedik a korábbi magyar kapitány Marco Rossi új stábjáról

Budapest Összeállt a labdarúgó-válogatott élére egy hónapja kinevezett Marco Rossi (53) stábja, a szövetségi kapitány ismertette, kikkel akarja sikerre vinni együttesét.

Madarat lőtt telibe a Manchester United védője - videó

Mezbe csomagolva kellett levinni a pályáról.

Kiütéses hazai győzelemmel kezdte a Fradi a bajnokságot

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros a Diósgyőrt látta vendégül az első fordulóban.

A Bayern-elnökből kibukott, hogy Özil évek óta szarul játszik

Miután Mesut Özil bejelentette, hogy visszavonul a válogatottól, Uli Hoeness, a Bayern München elnöke kapott az alkalmon, hogy belerúgjon egyet.

A világbajnok Mesut Özil lemondta a szereplést német válogatottban

Az Arsenal karmesterét rosszul érintették az utóbbi hónapok kritikái.

Tour de France: ütésért kizárták a Sky kerekesét

Peter Sagan pedig századszor ölthette magára a pontverseny éllovasának járó zöld trikót.

0

Bulvár

Lefotózták a legbotrányosabb magyar egyedi rendszámot, megmutatjuk

Erre nagy ötlet volt százezreket kifizetni.

Így stírölte Kádár cigivel a szájában Sütő Enikőt

Majd kiesik Kádár János pártfőtitkár szájából a cigaretta, amikor Sütő Enikő fehérneműre vetkőzik előtte erről tanúskodik a Habselyem Kötöttárugyárban 34 éve készült fotó.

Az állam 80 ezer ingatlanra vetett szemet

Az elmúlt hónapokban állami elővásárlási jogot jegyeztettek be 80 147 ingatlanra. Mindezt a világörökség védelmével magyarázzák, de tény hogy a magántulajdonhoz így már korlátozott jogok kapcsolódnak.

Egy zsidó szokás, amit sosem értettél: ezért visznek követ a sírokra

Virág helyett kő kerül a sírokra: mi a zsidó hagyomány oka?

Jó hír a nyugdíjasoknak, augusztusban hamarabb jön a pénz

Már 10-én utalják a járandóságokat.

Megdöbbentő dolgok derültek ki Jean-Claude Van Damme-ról

Az eset 24 évvel ezelőttig nyúlik vissza a Street Fighter című film forgatására, ami a rendező szerint valóságos rémálom volt.

Hihetetlenül szexi bikiniben Hosszú Katinka

Medence az egyik, óceán a másik oldalán az amerikai napsütésben az Iron Ladynek.

Újra megmutatta kiábrándító arcát a Forma-1

Ismét csalódhattunk a világ legnépszerűbb autósportjában.

Majdnem teljesen egyszerre esett teherbe egy onkológiai osztály hat ápolónője

A hat kolléganő mostantól nem csak a hivatásuk iránti szenvedélyen, hanem a terhesség örömein is osztozik.

A sofőr békésen autókázott, aztán megtörtént, amitől mindenki retteg

Megdöbbentő balesetet rögzített a fedélzeti kamera.

"Rákbeteg vagyok, ez az utolsó utazásom a feleségemmel"- írta a kifosztott férfi a rablónak

"Gondolj azonban egyetlen pillanatra arra, milyen kárt okoztál áldozatodnak."

Palvin Barbi elvágta magát a Victoria's Secretnél - Már bánja a viselkedését

Palvin Parbi egy dolgot bán a modellkarrierjében, de azt nagyon.

blogmorzsák

A karibi álom ára

Sokakban él a "napsütés, tengerpart, pálmafák" romantikus álomkép, ám mint mindennek, ennek is ára van. De mekkora?

Ezért hagyja lazán Buda­pesten az utasok csomagjait a Ryanair

Így kevesebbet buknak, az utas nem számít.

A semmiből folyószámlán termő 30 ezer forint rejtélye

Gábor ügye sokadik ránézésre is tiszta sornak tűnik: elköltött a bankszámlájáról olyan pénzt, ami a banké volt, az meg kéri vissza.

Mi a baj a rizzsel?

Rengeteg ember alapvető élelmiszere a rizs, csakhogy elég komoly bajok vannak vele.

Vitray milyen családba született?

Ha már egy kíváncsi újságíró leás nála a gyökerekig, vajon miért finomkodik azzal a fránya izraelita jelzővel?

„Szeretem a feleségem, ezért csalom meg válás helyett“

Egy eset, ami sok pár számára ismerős lehet.

Ezek az Apple termékek várhatóak még 2018-ban

3 iPhone, 2 iPad, Mac mini, iMac, MacBook.

Formula Hamilton

Lewis Hamilton a szabályok felrúgásával nyerte a Német Nagydíjat. Kezd irreális méreteket ölteni, hogy neki mindent elnéznek?

5 könyv a köztünk élő Patrick Melrose-okról

Ezek a könyvek a családon belüli fizikai és lelki bántalmazásokkal, visszaélésekkel, érzelmi sivárságokkal foglalkoznak.

Glutén: barát vagy ellenség?

A gluténmentes étrend maga lenne az egészséges táplálkozás? Egyáltalán miért és hogyan kerülendő a glutén?

3 borkása recept, amitől megőrülsz

Pedig irtó egyszerűek!

A harcos, aki a pokolból tért vissza

Mi jut eszedbe először, ha azt a nevet hallod: Dejan Lovren? Liverpool? Horvátország? A Dortmund elleni gólja?

0