Ezt olvasta már?

Európa-liga - A BATE ellen kezdi meg a csoportkört a Vidi

Hat év szünet után csütörtökön rendezik az első olyan fordulót a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, melyben magyar csapat is érdekelt. A bajnok Vidi FC a fehé...

0

Huszonnégy angol nyelvű képzése lehet 2019-ben a győri egyetemnek

Robbanásszerűen nőhet jövő évtől a külföldi hallgatók és az angol nyelvű képzések száma a Széchenyi István Egyetemen. A hetvenhat magyar nyelvű szak közül 2019-ben már huszonnégynél lesznek meg a feltételek az angol nyelvű képzési pár indítására.


hirdetés

Ennek elősegítésére az egyetem a napokban beadta pályázatát a Stipenduim Hungaricum programhoz. Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes nyilatkozik a dinamikus fejlődés részleteiről.

A mögöttünk álló tanévben ötféle angol nyelvű képzésen vehettek részt nemzetközi hallgatók a Széchenyi István Egyetemen. Ez a szám idén szeptembertől hétre, jövő szeptembertől pedig optimális esetben huszonnégyre nőhet. Az aktuális adatok szerint már 2018 szeptemberétől legalább 170 külföldi hallgatója lesz az egyetemnek, de ez a szám is emelkedni fog, hiszen még nem zárult le a felvételi folyamat. Piaci alapon a legtöbb hallgató Indiából, Nigériából, Bangladesből, Pakisztánból, Kínából, Ghánából, Azerbajdzsánból és Jordániából regisztrált a Széchenyi István Egyetemre. A Stipendium Hungaricum programon keresztül a többi között Azerbajdzsánból, Oroszországból, Mexikóból, Törökországból és Tunéziából jönnek hallgatók Győrbe. Ezen kívül Erasmus csereprogramok is futnak például spanyol, török, szlovák, német és francia diákok részvételével.

Dr. Lukács Eszter a világtérképnél: az egyetem a keleti nyitással összhangban Ázsiára fókuszál a nemzetköziesítésben.

Dr. Lukács Eszter szerint a magyarországi egyetemek nemzetköziesítésében nagy segítséget jelent a kormány által meghirdetett Stipendium Hungaricum program. Az állam átvállalja az így felvételt nyert külföldi hallgatók költségeit, és ösztöndíjat is biztosít számukra. Ez pedig, öngerjesztő folyamatként további, immáron piaci alapon jelentkező külföldi hallgatók megjelenését segítheti a felsőoktatási intézményekben. A Széchenyi István Egyetem a napokban adta be pályázatát a Stipendium Hungaricum program következő, 2019 szeptemberétől kezdődő tervezési ciklusára, az új angol nyelvű szakokra. A döntés rövidesen meg is születik.

A Stipendium Hungaricum mellett pályázati források is segítséget adnak, egy EFOP pályázat keretében például 1,2 milliárd forintot nyert az egyetem, amit kifejezetten a nemzetköziesítésre fordíthat. Százhúsz kollégát vontak be a campuson a most futó projektbe, ami több mint egy tucat angol nyelvű szak indítását segítheti az agrár-, műszaki és gazdaságtudományok területén.

Az eddig Győrben végzett külföldi hallgatók a győri egyetem munkatársainak szakmai felkészültségén túl emberi hozzáállásukat, kedvességüket emelték ki a pozitívumok között. Nagyon jónak tartották az infrastrukturális hátteret. Az új kollégiumi épület olyan szinten népszerű volt körükben, hogy még az azeri nagykövet is azt kérdezte legutóbbi győri látogatásakor, hogy hol van az a bizonyos négycsillagos szálloda az egyetem. Mert az azeri hallgatóktól azt a tájékoztatást kapta, hogy ilyen kiemelkedő színvonalú volt a szálláshelyük. A külföldi diákok nagyon kedvezőnek tartották a belváros, az Olimpiai Sport Park közelségét és a campus teljességét, azt, hogy minden egy helyen van.

Felemelő érzés tapasztalni a munkatársak pozitív hozzáállását az egyetem nemzetköziesítéséhez az intézmény minden egyes területén, oktatók, adminisztrációs munkatársak és a hallgatók körében egyaránt. Mindenki átérzi a folyamat fontosságát, ami nem csak azt eredményezi majd, hogy több külföldi hallgatónk lesz. Legalább ilyen fontosnak tartom, hogy oktatóink, kutatóink még jobban bekerülhetnek, beágyazódhatnak a felsőoktatás, a kutatás nemzetközi vérkeringésébe. A tudományt angol nyelven tudják létrehozni, és szakszóval élve disszeminálni" – mondja a rektorhelyettes.

A Széchenyi István Egyetem, csatlakozva Magyarország keleti nyitás politikájához, elsősorban az ázsiai térségre fókuszál, de természetesen minden országból szívesen fogad hallgatókat. Ázsia szerte dolgoznak ügynökei, négyen-négyen Indiában és Kínában, egy-egy ügynök pedig Nepálban és Bangladesben toboroz hallgatókat. Akik mellé a felvi.hu rendszerén keresztül természetesen magyar diákok is csatlakozhatnak, ha angol nyelven szeretnének diplomát szerezni, és más kultúrákból érkezett fiatalokkal együtt tanulni, szélesíteni világlátásukat a Széchenyi István Egyetemen.

Az angol nyelvű képzések palettája így nézhet ki 2019-től:

Master in Vehicle Engineering, Bachelor in Vehicle Engineering, Master in Supply Chain Management, Master in Infrastructure Engineering, Master in Marketing, Bachelor in International Relations, Master in International Economics and Business, Bachelor in Business Administration and Management, Bachelor in Civil Engineering, Bachelor in Logistics Engineering, Master in Architecture, Master in Computer Science Engineering, Doctoral SzEEDSM (Doctoral Program in Management), Doctoral Programme in Engineering, Doctoral Programme in Agricultural Sciences, Bachelor in Agricultural Engineering, Bachelor in Food Engineering, Master in Flute Performance, Master in Clarinet Performance, Master in Violin Performance, Master in Pianoforte Performance, Master in Trumpet Performance, LLM in Law and Governance, Expert in Law and Governance.

 

forrás: kisalfold.hu0

hírek innen, onnan

Megmentette Bécset, a muszlimok miatt most mégsem kaphat szobrot

Szeptember 12-én volt 335 éve, hogy Sobieski János seregével felszabadította Bécset a török ostrom alól. A lengyel királynak emlékművet...

Bede Ferenc: Érthetetlen, miért állították ki Ronaldót - Szavazzon!

Az ötszörös aranylabdás nem veszélyeztette az ellenfele testi épségét.

Az USA azonnali tárgyalásokat ajánl Észak-Koreának

Trump nagyon izgalmasnak tartja, hogy a két Korea közösen pályázik a 2032-es olimpiára.

Győzelemmel kezdett a címvédő Real, CR-t fél óra után kiállították

Az elmúlt három kiírás győztese magabiztosan verte a Romát. A Juventus 10 emberrel is nyert Valenciában.

100 ezer forinttal akarta megoldani a polgármester a rákos, autista és epilepsziás fiú és édesanyja lakhatását

Az édesanya kapott felajánlásokat, de csak vidéken, és a kezelések miatt nem tud elköltözni Pestről.

A kiállított Ronaldo nélkül is nyert a Juventus

A portugált hamar kiszórták, de így is nyertek a torinóiak, nyert a Bayern München és a Real Madrid is. A nap meglepetését a Lyon...

Valaki elvesztette az autóját Budapesten, akadályozza az M5-ös forgalmát

Egy elhagyott jármű akadályozza a forgalmat a XX. kerületi Nagykőrösi út M5-ös autópálya felé kivezető szakaszán, a felüljárón.

20 trendi őszi manikűr, amit azonnal ki akarsz majd próbálni

Ahogy vége a nyárnak, lassan a vibráló, vidám színek is háttérbe kerülnek. Helyettük a hűvösebb évszakban a pasztellesebb, földesebb...

A NAV közzétette az októberben elszámolható üzemanyagárakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban októberben...

Ismét elvitték a Skandináv lottót

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 19-én megtartott 38. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat...

0

Sport

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Megvan Dzsudzsák Balázs új klubja

A magyar válogatott labdarúgó egyelőre nem tér vissza Európába.

18 év után válik a feleségétől Lisztes Krisztián, de nem csak tőle kell búcsúznia

Budapest Eljött a szomorú pillanat Lisztes Krisztián (42) életében: a 49-szeres egykori válogatott labdarúgó árulja a főváros IV. kerületében található Külvárosi kávéházat.

Messi BL-triplája után örökös Aranylabdát adnának a Barca-sztárnak

Az argentin nyolcadik mesterhármasát lőtte a BL-ben. A Liverpool őrült meccsen intézte el a PSG-t.

Ramos helyretette Griezmannt, miután a francia Messihez és Ronaldóhoz hasonlította magát

A Real Madrid csapatkapitánya szerint Griezmann tudatlansága vakmerővé teszi a franciát.

Cristiano Ronaldo elvesztette a fejét, lezavarták a pályáról

Az ötszörös aranylabdást első juvés BL-meccsén már ki is állították.

A világ egyik legkomolyabb szakírója szerint nem futball, amit a PSG mutat

Jonathan Wilson teljesen felháborodott azon, ami a PSG-ben foci címszó alatt fut. És nyíltan felvállalja a háborút a katariakkal.

Dani Alves kicsit odaszúrt Cristiano Ronaldónak

A PSG brazilja szerint a Real Madrid jól járt az ötszörös aranylabdás távozásával.

Autóbalesetben meghalt a két fiatal kézilabdázó

Autóbalesetben meghalt a spanyol Granollers férfi kézicsapatának egyik junior játékosa és egy korábbi kézilabdázója.

0

Bulvár

Belepisilt a gejzírbe az idióta turista

Aztán még ennél is furcsább dolgot tett.

Menesztették a Barátok közt főszereplőjét és párját - Senki nem állt ki mellettük

Solti Ádám és Berni nem kapott szavazatot, ők estek ki a Nyerő Párosból.

Eperjes Károlyt fel sem ismerni - A 64 éves színész nagyon megváltozott

A szakállas Eperjes Károly mellett elmentünk volna az utcán.

A Fidesz kizárása a Néppártból lehet a határ a német cégeknél, nem a Sargentini-jelentés

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Judith Sargentini Facebookon üzent a magyaroknak

Köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta.

Az ATV műsorvezetője élő adásban lett rosszul - Elköszönni sem tudott rendesen

Az ATV Start című műsorát gyorsan le kellett keverni, Vujity Tvrtko nem tudott elköszönni se rendesen.

Sári néni zseniálisan üzent a bunkónak, aki elbontotta a buszvárót

Ha minden igaz, a helyszín Csepel, az üzenet pedig örökké emlékezetes.

blogmorzsák

Szagok és ízek szerepe a szexben

Egyszerűek vagyunk és a legprimitívebb, legősibb érzékszerveink vezérelnek bennünket a szexben.

A száműzött Kossuth kormányt buktatott

Kossuth állampolgársági ügye vezetett Tisza Kálmán lemondásához.

Szórakoztató rendőrségi bejelentések kisgyerekektől

Rendőri segítséget kérnek a felöltözéshez, vagy feljelentik a saját szüleiket, mert nem kapnak több kekszet.

Hogyan lehet sikeresen kilépni egy szeretői viszonyból?

Nem könnyű kitörni a függőségből.

Orbán és a moszkvai operett

Putyin kénytelen volt kiigazítani a magyar kormányfőt Paks miatt.

Mindenki rémálma: az autótűz

Összeszedtük, miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő.

"Sátán helyett a kaotikában hiszek"

Nagyinterjú a magyar metálszcéna egyik legmeghatározóbb arcával, a nu-metaltól a Sziget Nagyszínpadig.

8 érdekesség a szexről

Tudtad, hogy a magas sarkú cipő viselése javítja a szexuális életet?

Az állatok is le tudnak részegedni!

Az elefánt sem veti meg az erjedt gyümölcsöket, sőt!

Eredményhirdetés: harcolnál-e az országodért?

Szerinted tízezer Index-olvasó hány százaléka harcolna Magyarországért?

Egzotikus lepke bukkant fel a Margitszigeten a trópusokról

Az utóbbi évtizedekben idehaza jelentősen megnőtt az egy-egy példányban megfigyelt egzotikus állatok száma.

4 magyar nyugdíjas, akik ma is menőbbek nálunk

A kötéltáncos, a vadászpilóta, a díjnyertes vágó és a top borász nem csak a múltból él, fiatalokat mentorálnak.

0