Ezt olvasta már?

0

Női kézi: nem sürgeti magát a Győri ETO jobbátlövője

Nem sürgeti magát Amanda Kurtovic a Győri ETO jobbátlövője, aki mindent meg akar nyerni a klubbal, és reméli, hogy karácsony után már sokat hozzá tud tenni a csapat játékához.


hirdetés

– Számolta, mennyi idő után tért vissza?

– Hogyne, majdnem egy év telt el a sérülés óta! – válaszolta Amanda Kurtovic, a Győri Audi ETO 28 éves norvég jobbátlövője, aki tavaly novemberben szenvedett keresztszalag-szakadást a válogatottban, ami után csak a legutóbbi Bajnokok Ligája-mérkőzésen állt be egy büntetőre, hogy aztán pénteken, a Dunaújváros elleni bajnokin már játsszon hét percet.

 

NÉVJEGY: AMANDA KURTOVIC

Született: 1991. július 25., Karlskrona (Svédország)

Magassága/testsúlya: 176 cm/68 kg

Posztja: jobbátlövő

Klubjai: Nordstrand (norvég, 2007–2010), Byasen (norvég, 2010), Larvik (norvég, 2011–2012, 2015–17), Viborg (dán, 2012–2014), Oppsal (norvég, 2014–2015), CSM Bucuresti (román, 2017–2019), Győr (2019–)

Válogatottságai/góljai száma: 115/285

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2012), olimpiai 3. (2016), 2x világbajnok (2011, 2015), vb-2. (2017), Európa-bajnok (2016), Bajnokok Ligája-győztes (2011), BL-3. (2018), KEK-győztes (2014), 4x norvég bajnok (2011, 2012, 2016, 2017), 4x Norvég Kupa-győztes (2011, 2012, 2016, 2017), dán bajnok (2014), 2x Dán Kupa-győztes (2013, 2014), román bajnok (2018), Román Kupa-győztes (2018), junior Európa-bajnok (2009)

Egyéni díjai, elismerései: a norvég bajnokság legértékesebb játékosa (2017), a norvég bajnokság legjobb jobbátlövője (2017)

– Jól érezte magát a pályán?

– Furcsa volt, hiszen egészen más edzeni és más mérkőzésen szerepelni. A társaim figyelnek rám a tréningeken, nem hajszolnak túl, ugyanakkor a meccsen mindenki győzni akar, az ellenfél nem azzal foglalkozik, mi történt velem korábban, milyen sérülésem volt, hol tartok a rehabilitációval – mindenkit visz az adrenalin. Összességében jó érzésekkel jöttem le a pályáról, nagyon fontos volt, hogy végre élesben játszottam.

 

– A BL-ben értékesített hetese utáni mosoly mutatta, mennyire nehéz időszakot zár le. Milyen utat járt be?

– Nagyon hosszú volt, de az elejétől a végéig azért dolgoztam, hogy ugyanaz az Amanda Kurtovic lehessek, aki korábban voltam, azaz egészséges. Ehhez még kell idő, az elkövetkező két hónapnak az lesz a feladata, hogy teljes biztonságban érezzem magam a pályán a játékhelyzetekben, hogy semmitől se féljek.

 

– Egy pillanatra sem kételkedett a visszatérés sikerében?

– A korábbi sérüléseim alatt megedződtem már, tudtam, semmi mást nem kell tennem, csak azt végrehajtani, amit előírnak a szakemberek. Ha sietek, vagy nem úgy dolgozom, ahogyan kell, akkor nagyobb az esélye az újabb sérülésnek – ilyen szempontból a visszatérés utáni első három hónap a legveszélyesebb. Pontosan megterveztük a rehabilitációt, és minden lépését követtem, ez magabiztosságot ad.

 

– Azért majdnem egy év hosszú idő. Voltak mélypontjai?

– Nyilván sosem egyszerű, olykor nehéznek tűnt a felépülés. Ugyanakkor több kézilabdázót is láttam hasonló térdsérülés után visszatérni, még jobb állapotban is, mint amilyenben előtte volt – nekem ugyanez a célom. Igazából fejben dől el: ha mentálisan nem vagy rendben, ha kételkedsz, akkor a tested sem engedelmeskedik. Ugyanazok a motivációm, a céljaim, ezért szemernyi kétség sem volt bennem. Persze továbbra is türelmesnek kell lennem, hiszen nem az első meg a második meccsen játszom majd ismét úgy, ahogy fénykoromban. Azt szeretném, ha karácsony után már én is minél többet hozzá tudjak tenni a csapat játékához.

 

VÉLEMÉNY

Danyi Gábor, a Győr edzője: „Figyelni kell arra, hogy ha a fizikai paraméterek vagy a különböző mutatók alapján a sérülésből visszatérő kézilabdázó alkalmas is a játékra, még nem biztos, hogy készen is áll rá. Hiába ugyanolyan magas az utolsó lépcső, mint a többi, azt a legnehezebb meglépni. Amanda az edzésen már minden feladatot százszázalékosan elvégez, de fokozatosan kell adagolni a játékperceit, hogy megszokja az éles helyzeteket, és megfelelően reagáljon a fizikai kontaktussal járó szituációkban. A norvég protokoll ilyen sérülés után kilenc-tizenkét hónapos felépülést ír elő, a magyar inkább hat-hetet. Mindig az adott játékos állapotához kell igazítani a visszatérést, mi is így teszünk.”

– Nehezebb volt úgy beilleszkedni a Győrbe, hogy sérülten érkezett?

– Az lett volna az ideális, ha egészséges vagyok, és az első perctől azt a munkát tudom végezni, amit a többiek. Ugyanakkor a lányok végig készségesek voltak, jó a hangulat, ez tényleg csapat, amelynek az első pillanattól a tagja lettem.

 

– Szakmailag is? Elsajátította a taktikát?

– Azzal sem volt gond, hiszen egyrészt minden mérkőzést és edzést végignéztem, másrészt a szakemberek is sokat segítettek.

 

– Korábban arról beszélt, kezdetben amolyan megfigyelő, amikor új klubba érkezik. Milyen megállapításokra jutott?

– Fontos, hogy mindenütt megtaláld a közös hangot, ez pedig tényleg gyorsan sikerült. Mindenkivel lehet beszélgetni, és segítünk egymásnak, amiben csak kell. Látszik, hogy az összes játékos ugyanolyan fontos: bő a keret, mindenki sokat játszik, ám próbálják elosztani a terheket. Az a lényeges, hogy amikor már a régi önmagam leszek, vegyem ki a részem a feladatokból, annyira, amennyire az együttes érdeke megkívánja.

 

– Az ideigazolása után úgy fogalmazott: mindent meg akar nyerni a Győrrel.

– Azóta sem változtak a terveim. Egyénileg is szeretnék fejlődni, jobb kézilabdázóvá válni, ugyanakkor a legfontosabb, hogy csapatként győzzünk – az összes sorozatban.

 

– És miként viseli, hogy novemberben ismét ön nélkül kezdődik el egy válogatott-világesemény?

– Képzelheti, mennyire nehezen... Ha minden úgy alakulna, ahogyan megálmodtam, én is a norvég válogatott tagja lennék, de a rehabilitáció szempontjából túl gyorsan következik a világbajnokság, kockázatos lenne szerepelnem. Ráadásul a válogatottnak is akkor tudok igazán a hasznára lenni, ha nem nyolcvan, hanem százszázalékos állapotban vagyok. Szóval – bár most elsősorban a klubfeladatok foglalnak le – türelmesen és keményen edzem tovább, hogy az olimpián ismét a válogatott tagja lehessek. Igazán hasznos tagja.

 

 

 

 

 

 

forrás: nemzetisport.hu0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0
0

hírek innen, onnan

A spanyolok 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal

A felmérés szerint több mint 2,4 millióan kaphatták el a vírust.

Kezd talpra állni az autóértékesítés Nagy-Britanniában, de még nem az igazi

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint valamelyest élénkült, de továbbra is csaknem hetven éve nem mért mélyponton volt a...

Megfejtették Marie Antoinette titkos szerelmes leveleit

Megfejtették Mária Antónia (Marie Antoinette) francia királyné titkos szerelmes leveleit: szeretőjének szóló írásainak megfeketedett...

Minden német benzinkúton kötelező lesz a villanytöltő

Ráadásul fizetni is sokkal egyszerűbb lesz, ha megvalósulnak a tervek. A teljes anyag Minden német benzinkúton kötelező lesz a...

Alkoholista szülő nevelt? Ezt a 7 sebet hordozhatod...

Bűn nélküli bűntudat, erős kontrollkényszer, segítőszindróma, bizalmatlanság, önbecsülési zavarok, bizonytalanságérzet, kapcsolati...

Izrael légicsapást mért szíriai célpontokra, megfigyelők szerint halálos áldozatok is vannak

Izraeli harci repülőgépek Libanon felől közelítve csapást mértek katonai célpontokra az északnyugat-szíriai Hama tartományban.

Mintha egy tábortűzi rémtörténet vált volna valósággá

Sátrazó kamaszokat mészároltak le egy júniusi éjszakán. Hiába vezettek el a nyomok több baljós alakhoz is, hiába jött filmbe illő...

A spanyol lakosság 5,2 százaléka kaphatta el az új koronvírust

A spanyol lakosság 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal - ismertette az átfertőzöttséget vizsgáló országos,...

Az emberiségnek vége, figyelmeztet a természettudós

A járvány csak figyelmeztetés volt, az emberiségnek gyökeres változásra van szüksége.

Megszavazta a munkanélküli segély emelését a lengyel parlament

A koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé válók pedig támogatást kapnak, ha a szenátus is elfogadja a javaslatot.

Meghalt Szegvári Menyhért

Rendezett Shakespeare- és Háy János-darabot is.

Sport

És akkor jött a kapus és bevágta az egyenlítő gólt a 86. percben

Ezzel hosszabbításra mentette a meccset, majd tizenegyesekkel meg is nyerték azt.

˝Ez egy óriási ajándék, amit kaptam ettől az országtól, amiért hálás vagyok˝

Trianon 100. évfordulóján mély gondolatokat osztott meg erdélyi születésű kommentátorunk. 

A nemzetközi sajtó figyelmét sem kerülte el a Magyar Kupa döntője

Egészen pontosan, hogy bizonyos szektorokban kudarcot vallottak a távolságtartásra vonatkozó szabályok.

Meghalt az olimpiai bajnok magyar párbajtőrvívó

Sportolói pályafutása után orvosként hat nyári olimpián volt az egészségügyi csapat tagja.

Edzés közben rosszul lett és meghalt a 22 éves magyar válogatott sportoló

Gyászol a magyar birkózócsalád: tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Bendegúz.

Pepe megint igazi Pepe volt

Újraindult a portugál bajnokság is, egy hatalmas gól mellett a Porto vereségét is feljegyezhettük. Meg azt, hogy Pepe nem változik.

22 évesen meghalt a magyar válogatott birkózó, Tóth Bendegúz

Az U23-as Eb-ezüstérmes sportoló edzés közben lett rosszul.

Edzés közben lett rosszul, majd elhunyt a 22 éves sportoló

Huszonkét éves korában elhunyt Tóth Bendegúz, az Esmtk válogatott birkózója.

A derbi hőséből hamarosan kegyvesztett lett

A városi rangadón duplázott, pár hétre rá már új csapata volt.

Gyászol a sportvilág: hosszú betegség után elhunyt a magyar olimpiai bajnok párbajtőrvívó

Hosszan tartó betegség után 87 éves korában elhunyt Kausz István olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

Megdöbbentő kijelentést tett a nyomozócsoport Aján Tamásról

A nemrégiben leköszönt elnök a "félelem kultúrájával" irányította az IWF-et a McLaren-nyomozás szerint.

Semmibe vették az MLSZ szabályait: megszegték a vírus miatti távolságtartást a kupadöntőn

Budapest ? A nézők és a focisták fittyet hánytak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírásokra a Magyar Kupa döntőjében. A Budapest Honvéd 2-1-re verte a Mezőkövesdet, de ennél nagyobb port kavart, hogy az új Puskás Arénában gyakorlatilag semmibe vették a hazai szövetség (MLSZ) ajánlásait.

0

Bulvár

Megölte magát a professzor, hogy bizonyítsa a halál utáni létet: Thomas Bradford állítólag üzent a túlvilágról

Mi történik a halál után? Thomas Bradford spiritualista öngyilkosságával szerette volna bizonyítani a tudat halál utáni létezését.

Papp Gergő házassága 15 év után tönkrement - A műsorvezető új párra is lelt

Papp Gergő és felesége külön utakon folytatják tovább életüket.

A színésznő csúnya módon alázta kollégáit: egyre többen teregetik ki róla a szennyest

Lea Michele hiába kért bocsánatot régi viselkedéséért, ez sokakat nem győzött meg.

Kitálalt egy barát: ezt tette Szilágyi István a fiával

Ezért engedett meg mindent a fiának.

Tóth Gabi kislánya féléves - Hannaróza Marika egy cukorfalat friss fotóján

Rohan az idő: Tóth Gabi és Krausz Gábor kislánya féléves lett.

Ezért van az a kis lyuk a vonalzók végén

Talán a ceruza körül pörgethetjük így, ha éppen azt szeretnénk, hogy kizavarjanak az óráról. Vagy a munkahelyről.

Fontos változás kapujában: három helyett hat hónap alatt veszítheti érvényét a TAJ-szám

Egy most benyújtott törványjavaslat szerint három helyett hat havi tb-vel kell tartozni ahhoz, hogy érvénytelenítsék a TAJ-számot. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege viszont nőni fog.

Hogy nevezik, ha valaki fél a zárt terektől? Teszteld tudásodat a fóbiákról

Szinte nincs olyan a világon, amitől ne félnének az emberek - különös fóbiák alakultak ki.

Élőlényeket találtak a daganatokban, új rákterápia jöhet

Összesen 528 különböző baktériumfajt azonosítottak a tumorokban.

Azt hittem, hogy az edzés miatt fáj a felkarcsontom, de magam is meglepődtem, hogy valójában mitől

Egyik éjjel elkezdett fájni a felkarcsontom. Na, gondoltam, kár volt az ötkilós súlyzóval bohóckodni. De rosszul gondoltam: nem ez volt a baj. A nagy home office-letapadás

Ilyen tünetek jelentkezhetik a Parkinson-kórt

Viszonylag gyakori idegrendszeri betegségről van szó, amelynek oka a dopaminhiány. Ilyen a Parkinson-kór.

Gyógyszerszedés fogfájás ellen? Ez az, amit nem árt tudni

A fogfájás csillapítását szolgáló gyógyszerek nagyon hasznosak, de ajánlatos jobban megismerkedni velük.

blogmorzsák

Rejtett városi túraösvények

Budapest tele van rejtett utakkal, ka­paszkodókkal, meredek sziklafalak­kal, tavakkal és mocsarakkal.

3 ok, amiért optimisták lehetünk az ingatlanpiacon

Persze nem folytatódik az áremelkedés eddigi üteme, de összeomlásra sem kell számítanod.

A Biblia egyik leggyakrabban félreértett kifejezése

Vajon tényleg szó szerint kell érteni a "szemet szemért, fogat fogért" törvényét?

Feldolgozni a gyászt

"Ha a gyermeke­met találod meg félig holtan, őt is ott hagyod meghalni?"

És akkor a magyarok mindent feltettek a feketére

Aztán a rulett asztalt verve bizonygatták, hogy ők a népek Krisztusa.

"A világjárvány segíthet visszatérni életünk forrásához"

Interjú egy magyar származású francia szerzetessel arról, hogy mire tanítja a keresztényeket a karantén.

A Trianoni szerződés már nincs érvényben

Tévhitek, ritkán hallott tények a békediktátumról.

Orbán nagymester játszmája

Az ellenzék csapdába esett, ahogy egy amatőr sakkozó lecsap a vesztét hozó tisztáldozatra.

„Nosztalgiázunk a Nagy-Magyarország térkép előtt“

„Az magyar, aki jól érzi magát, ha pökhendi lehet másokkal.“

Fantasztikus grillezett tarja

Steak burgonyákkal és grillezett zöldségekkel tálalunk, majd learatjuk a babérokat a család és a haverok előtt.

Zólyom régi várában nézelődnek Árpád-házi királyaink

A Zólyom melletti Pusztavár Árpád-házi királyaink kedvelt tartózkodási helye volt. Most ismét visszatértek a várba.

„Csak most sajnálja, hogy elvesztett“

„A szexuális életünk is unalmassá silányult.“

0