Ezt olvasta már?

0

Önvezető versenyautón dolgoznak a győri hallgatók

A Shell Eco-marathon versenysorozatban induló önvezető autó kifejlesztésén dolgoznak a Széchenyi István Egyetem hallgatói közösségei, ami azt jelenti, hogy a jövő évi aktuális modelljüket már önvezető funkciókat biztosító, összehangolt szenzorokkal is el tudják látni.


hirdetés

Az előkészítéssel a SZEnergy hallgatói csapat fejlesztői mellett az Autonóm Jármű Szakkör is foglalkozik az egyetemen. A szakkör az intézményben működő Járműipari Kutatóközpontban (JKK) építette ki főhadiszállását. Itt találkoztunk a szakkör vezetőjével, Horváth Ernő egyetemi tanársegéddel, a JKK munkatársával, aki robotikai lokalizációs algoritmusokkal kapcsolatban készíti éppen PhD dolgozatát, ezzel is építve ígéretes tudományos karrierjét. A fiatal kutató az egyetem mérnök-informatikus MSc szakján szerzett diplomát, és hallgatóként tagja lett az elektromos hajtású versenyautót fejlesztő SZEnergy közösségének. Mivel az önvezető járművek minden olyan szenzorral rendelkeznek, mint a robotok, ezért gyakorlatilag a (közel)jövő járműveit is tekinthetjük robotoknak. Horváth Ernő kutatásai a helymeghatározást, útvonaltervezést segítő alkalmazásokon keresztül szorosan illeszkednek az autonóm járművek felségterületéhez.

 

– Az Első Győri Autonóm Jármű Szakkör másfél éve alakult. Az Automatizálási Tanszékről dr. Ballagi Áron tanszékvezető egyetemi docens nyújt aktív támogatást, az Informatika Tanszék oldaláról, illetve a JKK munkatársaiként pedig Hollósi János kollégámmal együtt segítjük a hallgatókat. A szakkör komplex képet ad a hallgatóknak az önvezető rendszerek működéséről, akiknek itt lehetőségük van minden önvezetéssel kapcsolatos ötletük kipróbálására, akkor is, ha nem kötődik közvetlen hallgatói versenyekhez. A SZEnergy csapaton belül is létezik autonóm munkacsoport, ami a kifejezetten Shell Eco-maraton önvezető versenyszámára készíti fel az elektromos hajtású széchenyis autót. E két csapat között sok segítő párhuzam van, a közös cél a SZEnergy önvezető járművének megvalósítása – avat a részletekbe Horváth Ernő.

 

Villamosmérnök, mechatronikai mérnök, mérnök-informatikus hallgatókból áll a szakkör. A keménymag tízfős, a létszám pulzál. Nehéz, speciális hozzáértést kívánó, sok időt felemésztő területről van szó, amit nem minden hallgató tud vállalni a tanulmányai mellett. Aki viszont beleássa magát, és ha otthonosan kezd mozogni ezen a területen, pillanatok alatt a legkapósabb, legkeresettebb pályakezdő szakemberek között találja magát.

 

A szakkörben saját fejlesztéssel megalkották a SZEnergy versenyautójának 1:6 arányú, kicsinyített modelljét, ami funkcionalitásban, szenzorikában, minden egységben próbálja lekövetni a nagy járművet. Segítségével a hallgatók kipróbálhatják elképzeléseiket, fejlesztéseitek az autón, és ehhez a JKK-ban egy kis tesztpályát is kiépítettek. Emellett 3D szimulátort is összeállítottak, vagyis megalkották az autó virtuális mását is, amivel a digitális térben végezhetnek kísérleteket. Az összetett funkciókat ellátó szenzorokat részben szponzoraik segítségével szerzik be, részben tehetséggondozásos projektjük keretében tudják megvalósítani.

 

A modell elsődleges szenzora egy lézerszkenner (lidar), ami a lézernyalábok elküldésének és visszaverődésének időpontját rögzíti, és az időkülönbségből számítja ki az objektumok távolságát. Hasonlóan tájékozódik, mint a denevérek, de nem hang, hanem különleges fény kibocsátásával, ami sem az emberi szemre, sem a környezetre nem káros, úgynevezett 1-es osztályú lézer. Az autó a környezet képének feldolgozásához kamerát is használ, és a lidar, valamint a kamera adatainak összevetésével biztonságosan, pontosan navigál. Az inercia mérő, ami giroszkópból, gyorsulásmérésből, magnetométerből álló egység, szintén segít a pozícionálásban.

 

A szenzorokon keresztül beérkező adatokból pontos navigációs térkép készül, amit a rendszer folyamatosan frissít, így tud eljutni A-ból a B-be a jármű. A Shell Eco-marathon versenyen jövőre még nem bonyolítják a feladatot mozgó objektumok, gyalogosok, más járművek. Első körben ennek a feladatnak a megvalósítása is nagy szakértelmet kíván a hallgatóktól. De az évek múlásával a versenyfeladatok valószínűleg még összetettebbek lesznek.

 

– A SZEnergy 2019-es modelljét fogjuk felruházni autonóm funkciókkal. A verseny jövő nyáron lesz. A tervek szerint indulunk a hagyományos UrbanConcept versenyszámban is, és az autót az önvezető versenyszám idejére felszereljük az autonóm funkciók ellátásához szükséges szenzorrendszerrel – részletezi a terveket Horváth Ernő, aki szerint az autonóm járművekkel kapcsolatos tudományterület hamarosan önálló diszciplínává, mérnöki ággá válik. Ahogy korábban a mechatronika a villamosmérnöki, gépészeti, informatikai tudományok fúziókaként alakult meg, most az autonóm járművekkel foglalkozó mérnöki ág a mesterséges intelligencia, a robotika, a járműtudományok és az informatika speciális vegyülete lesz.

 

A JKK a gyakorlati ismeretekre alapozva az önvezető járművek területén is kinevel és gondoz új tehetségeket. Közéjük tartozik Gulyás Péter és Ágoston Máté. Mindketten végzősök a villamosmérnöki BSc képzésben, és ezen a területen is szeretnék folytatni tanulmányikat a mesterképzésben. Az autonóm járművek szakkör munkájába a kezdettől bekapcsolódtak és SZEnergy csapattagok is egyben, emellett a Járműipari Kutatóközpont gyakornokaiként bővíthetik ismereteiket.

 

– Teljes, komplex, átfogó képet kaphatunk így a tanulmányaikkal párhuzamosan az önvezető rendszerek működéséről, tervezéséről, kivitelezéséről. Ez már most is óriási előnyt jelent számunka. Másfél éve foglalkozunk ezzel a területtel, és mindkettőnket több cég képviselői is megmegkerestek közben remek állásajánlatokkal. Sok vállalat fejleszt ebben az irányban, rengeteg új beruházás valósul meg, sorra építik ki az önvezető technológiával foglalkozó részlegeiket – mondják, kiemelve, hogy azok a hallgatók, akik több energiát fektetnek tanulmányaikba, szeretnek olyan fejlesztésekkel foglalkozni, amelyek alkalmazkodnak az iparági trendekhez, nagyon hamar remek álláshoz fognak jutni. Ezt üzenik mindenkinek, aki műszaki pályán szeretne továbbtanulni, vagy már megkezdte egyetemi tanulmányait.

 

 

forrás: autopro.hu0
0

hírek innen, onnan

A kávézacc helyettesítheti a pálmaolajat, amiből egyre kevesebb van a világon

Két fiatal vállalkozó ismerte fel, hogyan lehetne hasznosítani a kávéfőzés során kidobott szemetet.

Megörökítette a kamera az ózdi tolvajt

Több százezer forintot vitt el.

Durant ötven pontott dobott, főcsoport-elődöntős a Golden State

A címvédő Warriors idegenben búcsúztatta a Los Angeles Clipperst +Videó

Így tanul magyarul egy volt Forma-1-es pilóta - videó

Tiago Monteiro fiatal csapattársától, Tassi Attilától vett nyelvleckéket.

Már többen szavaznának a külképviseleteken, mint öt éve

Három héttel a határidő lejárta előtt már 7700-nál többen jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 134...

Szennyezett olaj jött az oroszoktól, a MOL felfüggesztette az átvételt

A Mol átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken - közölte az olajipari társaság. Hangsúlyozta: bár...

Gaál Noémi szétment a párjával

Tizennégy év után döntött a szétköltözés mellett Gaál Noémi és vőlegénye. Gaál Noémi közleményt tett közzé szombaton: 2018...

Curtis nem bocsátott meg Csernusnak

Curtis korábban Csernus Imrénél is járt, hogy segítsen neki a leszokásban. Curtis a Blikk szerkesztőségének vendége volt, ahol elmondta:...

Szívműtét miatt kihagyja a szezont a világbajnok kajakos

Születési rendellenesség miatt szívműtéten esett át a világ- és Európa-bajnok kajakos, Molnár Péter, ezért kihagyja az idei szezont,...

Hajdú-bihari polgármesterre támadt, irány a vádlottak padja

Az esztári postánál esett neki a település vezetőjének.

Ők Hajdú-Bihar legjobb rendőrei

Elismeréseket adtak át Budapesten és Debrecenben.

0

Sport

A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját

A világon semmi nem utalt arra, hogy a Szeged pont így, pont most omlik össze ennyire brutálisan.

Rasszista magatartás miatt megbüntette a magyar szövetséget az UEFA

A szankció a Magyarország-Wales Eb-selejtezőt érinti.

Három hónappal Emiliano Sala balesete után az apja is meghalt

A repülőgép-szerencsétlenségben meghalt futballista apja 58 éves volt.

Kitette egyik alapemberét az MTK

Nem csak a magyar válogatott járt így.

Kemény büntetést szabott ki az UEFA a szlovák-magyar miatt

Rasszizmus miatt bezárás és pénzbírság is jár.

Kínos baki miatt kellett törölni az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzését

Csatornafedelek akadályozták meg az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzését.

Egy napon lehet bajnok és kieső Thomas Doll csapata - Most azt is elárulta, miért

Budapest Április 27-e egyszerre hozhat örömöt és bánatot Thomas Dollnak (53).

Történelmi bajnoki előtt a Fradi: ez kell a harmadik csillaghoz

Bevehetetlen a Groupama Aréna, a ferencvárosi focisták nem számolgatnak.

0

Bulvár

Van egy perce? Írja be ezt a szót a Google keresőjébe, aztán ámuljon

A Google-t is elérte az új Bosszúállók okozta láz.

Autószalonban látta viszont eltűnt luxusautóját egy magyar férfi

A férfi azt állítja, autója a szervízből tűnt el 13 éve, a rendőrség szerint egy elszámolási vita miatt nemkapta vissza.

Macron kizárná a magyarokat is a schengeni övezetből

A francia államfő összekötné a határőrizetet a menekültpolitikával.

Szupertitkos katonai akció zajlott a Honvédkórházban: sebesült ukrán harcosokat ápoltak

Az oroszok elleni harcokban megsérült ukránokról biztonsági okokból beszélni sem lehetett.

Ukrajna leállította a kőolajszállítást Európa felé

Legkorábban jövő hétre rendeződhet a válsághelyzet, amelyet az okozott, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe. Kérdés, mi lesz a magyarországi ellátással.

Fájdalmas hírt közölt Csepregi Éva

Csepregi Éva, a Neoton Família énekese szomorú hírt közölt pénteken.

Megszületett Harry és Meghan gyermeke?

Több erre utaló jelet is fel lehet fedezni a médiában.

12 ronda férfi, akiknek egy percig sem okoz gondot a csajozás

Mondják, elég ha a férfi egy fokkal szebb az ördögnél. És tényleg elég, feltéve, hogy magabiztosságot sugároz, laza, tehetséges, és az egész világ tudja róla, hogy kicsoda.

Igen, így néz ki egy női mell - sokan ma is ledöbbennek

Felkerült egy kép a Twitterre arról, hogyan néz ki a nők mellkasa. Mármint a bőr alatt.

"Orbánt egyszerűen levegőnek nézik az uniós csúcsértekezleteken"

Európai parlamenti (EP-) választásnak még soha nem volt akkora tétje, mint a mostaninak lesz, hiszen még soha nem állt fenn a veszélye annak, hogy a kormány és a miniszterelnök kivezesse Magyarországot az unióból - hangoztatta a Jobbik országgyűlési frakcióvezetője, EP-listavezetője pénteken Miskolcon, sajtótájékoztatón.

Ez az oka annak, hogy Katalin hercegné kerüli a nyilvánosságot Lajos herceggel

Katalin hercegné legkisebb gyermekét elég ritkán láttuk eddig, és ennek szándékos oka van.

Mennyibe kerül valójában a külföldről behozott használt autó?

Az adóhivatal ellenőrzési tapasztalatai.

blogmorzsák

"Pusztuljon velem mindenki"

A magyar pártállami idők legszörnyűbb bűncselekményében tizenegyen haltak meg borzalmas körülmények között.

Szabad-e patkányozni szavazókat?

A Fidesz-szavazók nem felelősek azért, amit Orbánék csinálnak.

Hová tűnt a munka megbecsülése?

Évről évre egyre több hagyományos szakma tűnik el a süllyesztőben.

Ezt a katasztrófát már nem lehetett eltitkolni

Több atomkatasztrófa is történt a csernobili előtt a Szovjetunióban. Csak persze egyiket sem ismerték el.

„Bukarestben éltük meg Csernobilt“

Kiderült, hogy az a bizonyos atomreaktor való­ban felrobbant, valóban akkor, amikor a Malév kapitány mondta.

Izraeli magyarok izraeli magyarokról

Izrael országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: „Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit!”

Mi lesz a régi mobilszámok sorsa?

Gondolkodtunk már azon, mi történik a régi telefonszámainkkal? Pedig érdemes...

Orbánia be van betonozva

A magyar emberek számára a legnépszerűbb hat politikus Áder, Orbán, Szíjártó, Varga Mihály, Tarlós, Rogán.

„Az ATV terminátora“

Tíz mondat Kálmán Olgáról.

Milyenné válik egy igazán "levegős" lakás, amikor már élnek is benne?

A tulajdonosok nagyon odafigyeltek, hogy a lakásba ne kerüljön be olyan bútor vagy tárgy, ami nem illik oda.

Túl nagy mellek?

Hát-, derék-, nyakfájást, gerincferdülést is okozhatnak.

Készíts wc deszkát fából!

A zsanér sem probléma, erős és dizájnos fém zsanérok között válogathatunk nagyobb áruházakban vagy a neten.

0