Ezt olvasta már?

0

Önvezető versenyautón dolgoznak a győri hallgatók

A Shell Eco-marathon versenysorozatban induló önvezető autó kifejlesztésén dolgoznak a Széchenyi István Egyetem hallgatói közösségei, ami azt jelenti, hogy a jövő évi aktuális modelljüket már önvezető funkciókat biztosító, összehangolt szenzorokkal is el tudják látni.


hirdetés

Az előkészítéssel a SZEnergy hallgatói csapat fejlesztői mellett az Autonóm Jármű Szakkör is foglalkozik az egyetemen. A szakkör az intézményben működő Járműipari Kutatóközpontban (JKK) építette ki főhadiszállását. Itt találkoztunk a szakkör vezetőjével, Horváth Ernő egyetemi tanársegéddel, a JKK munkatársával, aki robotikai lokalizációs algoritmusokkal kapcsolatban készíti éppen PhD dolgozatát, ezzel is építve ígéretes tudományos karrierjét. A fiatal kutató az egyetem mérnök-informatikus MSc szakján szerzett diplomát, és hallgatóként tagja lett az elektromos hajtású versenyautót fejlesztő SZEnergy közösségének. Mivel az önvezető járművek minden olyan szenzorral rendelkeznek, mint a robotok, ezért gyakorlatilag a (közel)jövő járműveit is tekinthetjük robotoknak. Horváth Ernő kutatásai a helymeghatározást, útvonaltervezést segítő alkalmazásokon keresztül szorosan illeszkednek az autonóm járművek felségterületéhez.

 

– Az Első Győri Autonóm Jármű Szakkör másfél éve alakult. Az Automatizálási Tanszékről dr. Ballagi Áron tanszékvezető egyetemi docens nyújt aktív támogatást, az Informatika Tanszék oldaláról, illetve a JKK munkatársaiként pedig Hollósi János kollégámmal együtt segítjük a hallgatókat. A szakkör komplex képet ad a hallgatóknak az önvezető rendszerek működéséről, akiknek itt lehetőségük van minden önvezetéssel kapcsolatos ötletük kipróbálására, akkor is, ha nem kötődik közvetlen hallgatói versenyekhez. A SZEnergy csapaton belül is létezik autonóm munkacsoport, ami a kifejezetten Shell Eco-maraton önvezető versenyszámára készíti fel az elektromos hajtású széchenyis autót. E két csapat között sok segítő párhuzam van, a közös cél a SZEnergy önvezető járművének megvalósítása – avat a részletekbe Horváth Ernő.

 

Villamosmérnök, mechatronikai mérnök, mérnök-informatikus hallgatókból áll a szakkör. A keménymag tízfős, a létszám pulzál. Nehéz, speciális hozzáértést kívánó, sok időt felemésztő területről van szó, amit nem minden hallgató tud vállalni a tanulmányai mellett. Aki viszont beleássa magát, és ha otthonosan kezd mozogni ezen a területen, pillanatok alatt a legkapósabb, legkeresettebb pályakezdő szakemberek között találja magát.

 

A szakkörben saját fejlesztéssel megalkották a SZEnergy versenyautójának 1:6 arányú, kicsinyített modelljét, ami funkcionalitásban, szenzorikában, minden egységben próbálja lekövetni a nagy járművet. Segítségével a hallgatók kipróbálhatják elképzeléseiket, fejlesztéseitek az autón, és ehhez a JKK-ban egy kis tesztpályát is kiépítettek. Emellett 3D szimulátort is összeállítottak, vagyis megalkották az autó virtuális mását is, amivel a digitális térben végezhetnek kísérleteket. Az összetett funkciókat ellátó szenzorokat részben szponzoraik segítségével szerzik be, részben tehetséggondozásos projektjük keretében tudják megvalósítani.

 

A modell elsődleges szenzora egy lézerszkenner (lidar), ami a lézernyalábok elküldésének és visszaverődésének időpontját rögzíti, és az időkülönbségből számítja ki az objektumok távolságát. Hasonlóan tájékozódik, mint a denevérek, de nem hang, hanem különleges fény kibocsátásával, ami sem az emberi szemre, sem a környezetre nem káros, úgynevezett 1-es osztályú lézer. Az autó a környezet képének feldolgozásához kamerát is használ, és a lidar, valamint a kamera adatainak összevetésével biztonságosan, pontosan navigál. Az inercia mérő, ami giroszkópból, gyorsulásmérésből, magnetométerből álló egység, szintén segít a pozícionálásban.

 

A szenzorokon keresztül beérkező adatokból pontos navigációs térkép készül, amit a rendszer folyamatosan frissít, így tud eljutni A-ból a B-be a jármű. A Shell Eco-marathon versenyen jövőre még nem bonyolítják a feladatot mozgó objektumok, gyalogosok, más járművek. Első körben ennek a feladatnak a megvalósítása is nagy szakértelmet kíván a hallgatóktól. De az évek múlásával a versenyfeladatok valószínűleg még összetettebbek lesznek.

 

– A SZEnergy 2019-es modelljét fogjuk felruházni autonóm funkciókkal. A verseny jövő nyáron lesz. A tervek szerint indulunk a hagyományos UrbanConcept versenyszámban is, és az autót az önvezető versenyszám idejére felszereljük az autonóm funkciók ellátásához szükséges szenzorrendszerrel – részletezi a terveket Horváth Ernő, aki szerint az autonóm járművekkel kapcsolatos tudományterület hamarosan önálló diszciplínává, mérnöki ággá válik. Ahogy korábban a mechatronika a villamosmérnöki, gépészeti, informatikai tudományok fúziókaként alakult meg, most az autonóm járművekkel foglalkozó mérnöki ág a mesterséges intelligencia, a robotika, a járműtudományok és az informatika speciális vegyülete lesz.

 

A JKK a gyakorlati ismeretekre alapozva az önvezető járművek területén is kinevel és gondoz új tehetségeket. Közéjük tartozik Gulyás Péter és Ágoston Máté. Mindketten végzősök a villamosmérnöki BSc képzésben, és ezen a területen is szeretnék folytatni tanulmányikat a mesterképzésben. Az autonóm járművek szakkör munkájába a kezdettől bekapcsolódtak és SZEnergy csapattagok is egyben, emellett a Járműipari Kutatóközpont gyakornokaiként bővíthetik ismereteiket.

 

– Teljes, komplex, átfogó képet kaphatunk így a tanulmányaikkal párhuzamosan az önvezető rendszerek működéséről, tervezéséről, kivitelezéséről. Ez már most is óriási előnyt jelent számunka. Másfél éve foglalkozunk ezzel a területtel, és mindkettőnket több cég képviselői is megmegkerestek közben remek állásajánlatokkal. Sok vállalat fejleszt ebben az irányban, rengeteg új beruházás valósul meg, sorra építik ki az önvezető technológiával foglalkozó részlegeiket – mondják, kiemelve, hogy azok a hallgatók, akik több energiát fektetnek tanulmányaikba, szeretnek olyan fejlesztésekkel foglalkozni, amelyek alkalmazkodnak az iparági trendekhez, nagyon hamar remek álláshoz fognak jutni. Ezt üzenik mindenkinek, aki műszaki pályán szeretne továbbtanulni, vagy már megkezdte egyetemi tanulmányait.

 

 

forrás: autopro.hu0

hírek innen, onnan

Top10: A év legjobb filmjei a Time Magazine szerint

Mint minden évben, az egyik legnagyobb múltú és presztízsű magazin, a Time idén is közzétette az idei év 10 legjobb filmjét rangsoroló...

A farkasok felfalták a bárányokat

Megszakadt a Manchester City 21 mérkőzésen át tartó bajnoki veretlensége az angol labdarúgó-élvonalban, a Premier League-ben. A címvédő...

Decembertől alapítványokat is lehet támogatni a Díjneten

Decembertől a közüzemi számlák befizetése mellett alapítványokat is támogathatnak az ügyfelek a Díjneten, az ehhez szükséges komplex...

Fájdalmak, amik időnként mindenkit kínoznak

A leggyakoribb, szinte valamennyi ember számára ismerős fájdalmak azok, amelyek a hát- és derék területét, a fejet és a fogakat érintik....

Lemondta izraeli koncertjét a Pink Floyd zenéjét játszó zenekar Roger Waters nyomására

A UK Pink Floyd Experience nevű együttes három koncertet adott volna január elején Beér-Seván, Tel-Avivban és Haifán, de a Bojkott,...

Fazekas Levente: A csajod legyen gyönyörű, a művészetnek nem feladata, hogy szép legyen

Fazekassal merültünk le Vergiliusként, próbáltuk körüljárni a kiállításait, onnan távolodva a művészet velejébe. 

Erre jók a közkedvelt fájdalomcsillapító hatóanyagok

Nem mindegy, hogy mit szedünk be, hiszen a hatóanyagaik szerint számos különféle fájdalomcsillapító készítmény létezik, és mindegyik...

Ennyiféleképpen fájhat a tested

Sokféle fájdalomtípus létezik, és ha sikerül beazonosítani, hogy éppen melyik fajta súlyt minket, akkor egy lépéssel közelebb...

0

Sport

A Haladás kapusa nagyobb potyát kapott, mint Karius bármikor

Az MTK alaposan szétkapta a kiesőhelyen álló Haladást, a 40-s vereségben nyakig benne volt Rózsa Dániel is.

Ez a legjobb videó Messi tökéletes szabadrúgásáról

Messi két bravúros szabadrúgásáról már írtunk, és közben találtunk egy videót, amit kötelező látni.

Izzasztó meccsen vertük a németeket az Eb-n

Továbbra is él a remény a továbbjutásra a csoportból.

Mi történt? Most jelentették be: elmarad Curtisék nagykoncertje

Curtis nemrég jelentette be, hogy Emilióval nem csak új dalokat gyártanak, de egy nagy koncertet is adnak a Sportarénában.

Kimi Räikkönen túltolta a vodkát, mindenki rajta röhögött a díjátadón - zseniális videók készültek róla

Oroszországban, pontosan Szentpéterváron december 7-én rendezték meg a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) 2018-as díjátadó gáláját. Az F1-es díjazottak között harmadik helyen végzett Kimi Räikkönen.

A 96. percben szereztek vezetést, mégsem nyertek

A Lazio a 96. percben került előnybe, aztán jött a 99. percben a Sampdoria és kiegyenlített.

Kovacsics: "Ambros Martín biztosan nagyon alaposan elemezni fog minket, de mi is őket"

A németek után a románok várnak a kézis lányokra az Eb-n

Így értékelte a kapitány a magyar kézis lányok szenzációs győzelmét

Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott jól teljesített és szerencséje is volt, ennek köszönheti, hogy 26-25-re legyőzte Németországot a franciaországi Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, vasárnap Nancyban.

Nézni is félelmetes, ahogy ez a bringás leigázza a világ leghosszabb utcai downhill-pályáját

Félelmetes, és ugyanakkor roppantul szórakoztató, hiszen a pálya készítői nagyon kreatívan használták fel a kolumbiai Medellin adottságait, hogy a legizgalmasabb pályát dobják össze a versenyzőknek.

Füstbe ment a Vidi-főpróba

Budapest - A szezon talán legfontosabb hete vár a Mol Vidi futballcsapatára, ennek főpróbája azonban borzalmasra sikeredett. Az angol Chelsea elleni sorsdöntő, csütörtöki Európa-liga-összecsapás és a Ferencvárossal szembeni, vasárnapi NB I-es "aranyrangadó" előtti utolsó fellépésükön a székesfehérváriak ötlettelenül és gyengén játszottak. Ennek megfelelően sima, 2-0-s vereséget szenvedtek az Újpest elleni bajnokin. A Vidi vezetőedzője, Marko Nikolics (39) egyáltalán nem kímélte saját csapatát a találkozót követően.

Történelmi magyar sportsiker a világkupán

Jászapáti Petra arany-, Liu Shaoang ezüstérmes lett 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók idénybeli harmadik, kazahsztáni világkupa-állomásán.

0

Bulvár

Most jött a hír: beindultak a szirénák, öt halott fekszik az úton

Hajnalban történt a baleset. Az áldozatok 17 és 21 év közötti fiatalok.

Meglepő helyre érdemes visszavonulni szakértők szerint nyugdíjaséveinkre

Tökéletes hely a visszavonuláshoz, és nem csak akkor, ha életünk alkonyára fordulva itt tervezzük eltölteni a legszebb napjainkat.

Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.

A magyar énekes esküvői fotói - Elvette 4 gyermeke édesanyját

Oláh Gergő és felesége, Niki megerősítették fogadalmukat.

Ők sem álltak sorba, amikor az észt osztották: 9 fotó a logika teljes hiányáról

Az élet telis-tele van irracionalitásokkal, melyek mellett képtelenség szó - vagy esetünkben nevetés - nélkül elmenni.

"Túl nagy volt az arca" - Az X-Faktor nézői kiszavazták a tehetségkutatóból

Kiderült, kik jutottak be az X-Faktor döntőjébe.

Ijesztő dolgokat tud rólad a Google: hiába kapcsoltad ki, továbbra is követ

Elviekben a Helyelőzmények funkció egy gombnyomással inaktiválható, ám úgy tűnik, a dolog nem ennyire egyszerű.

Meghalt a fiatal fiú, miután barátnője kiszívta a nyakát

Tragikusan fiatalon hunyt el a srác, aki túl hevesen szeretkezett barátnőjével: a lány úgy kiszívta a nyakát, hogy belehalt.

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Hónapok óta akadályozzák a költségvetés módosítását a vásárhelyi Fideszes képviselők, Márki-Zay Péter szerint ezzel mind közelebb kerül a város a csődhöz. A legutóbbi viharos ülés után most mégis megállapodtak abban, hogy egy hét múlva, rendkívüli közgyűlésen újragombolják a kabátot.

Ez a legjobb téli C-vitaminforrás

A téli időszak sajátossága, hogy szezonalitás hiányában nehezebben juthatunk friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, ami természetesen megnehezíti a táplálkozás általi megfelelő vitaminpótlást.

Ezért kell gyömbér karácsonykor

Minden, ami értékes, benne van! Nemcsak fájdalom ellen jó - jöhet a gyömbéres kakaó! Lássuk, mikre jó ez a kis csodanövény!

Leszedi az úszógumit, serkenti az agyat: ez a savanyúság a legjobb a plusz kilók ellen

Miért érdemes céklát fogyasztani, ha fogyókúrázol? Itt a válasz.

blogmorzsák

Négyen egy ágyban

Roli most tényleg picit odavan Eráért vagy valami óriási játékban vagyunk, aminek során az undok és fröcsögő lányokat Babának szólítjuk?

Elfajult az X-Faktor

„Ámulok - bámulok, milyen groteszk önbecsapássá fajult ez a műsor.“

Egy brit egész Szerbiát lehúzta Kickstarteren

Kevin bizony alaposan megszívatta Szerbiát.

Újszülött mikulások Karcagon, avagy a cukiság rettenete

Emberi méltóságról, közízlésről és a kis magyar valóságról egy ártatlan télapós tréfa kapcsán.

A magyar kormány mégsem törődik a demográfiával

Így vesztünk el 100.000 magyart két éven belül.

Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás rabszolgatörvény

Nem mindig és nem föltétlenül ellentétes a dolgozók érdekeivel a túlóra.

Orbán felfalja a Néppártot, pedig az kellőképpen elvtelen

A néppárti Orbán célja a Néppárt gyengítése, hogy valódi szövetségesei, a szélsőjobbosok erősödjenek.

Kimaxolták a trollkodást a Burger Kingnél

Kis túlzással december közepéig minden Meki Burger King az Egyesült Államokban!

El se hiszed, mit meg nem tettek a ró­mai nők a szépségükért

A római nők gondosan szőrtele­ní­tet­tek, sminkeltek, ápolták az arcukat és a hajukat. Bár, amiket ma­gukra kentek, attól egy mai nő, bizony fintorogna...

A szocialista játékfej­lesztés­től a Tomb Raiderig

„Vendégünk volt a Novotrade volt technikai vezetője, és Ian Living­stone, a lapozgatós kalandköny­vek atyja, aki az Eidosnál is dolgozott.“

A Tündér-szikla, ahogy még soha nem gondoltál rá

Egyszer a legnagyobb hegy is elfogy.

A tudás üldözésével a ma­gyar nemzet felszámolása eddig ismeretlen fázisba ért

Ez ellen hadjáratot vezetni a magyar nemzet gyilkolásával, a jövőjének felszámolásával ér fel.

0