Ezt olvasta már?

Drágult a benzin

A Mol bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változott.

0

Önvezető versenyautón dolgoznak a győri hallgatók

A Shell Eco-marathon versenysorozatban induló önvezető autó kifejlesztésén dolgoznak a Széchenyi István Egyetem hallgatói közösségei, ami azt jelenti, hogy a jövő évi aktuális modelljüket már önvezető funkciókat biztosító, összehangolt szenzorokkal is el tudják látni.


hirdetés

Az előkészítéssel a SZEnergy hallgatói csapat fejlesztői mellett az Autonóm Jármű Szakkör is foglalkozik az egyetemen. A szakkör az intézményben működő Járműipari Kutatóközpontban (JKK) építette ki főhadiszállását. Itt találkoztunk a szakkör vezetőjével, Horváth Ernő egyetemi tanársegéddel, a JKK munkatársával, aki robotikai lokalizációs algoritmusokkal kapcsolatban készíti éppen PhD dolgozatát, ezzel is építve ígéretes tudományos karrierjét. A fiatal kutató az egyetem mérnök-informatikus MSc szakján szerzett diplomát, és hallgatóként tagja lett az elektromos hajtású versenyautót fejlesztő SZEnergy közösségének. Mivel az önvezető járművek minden olyan szenzorral rendelkeznek, mint a robotok, ezért gyakorlatilag a (közel)jövő járműveit is tekinthetjük robotoknak. Horváth Ernő kutatásai a helymeghatározást, útvonaltervezést segítő alkalmazásokon keresztül szorosan illeszkednek az autonóm járművek felségterületéhez.

 

– Az Első Győri Autonóm Jármű Szakkör másfél éve alakult. Az Automatizálási Tanszékről dr. Ballagi Áron tanszékvezető egyetemi docens nyújt aktív támogatást, az Informatika Tanszék oldaláról, illetve a JKK munkatársaiként pedig Hollósi János kollégámmal együtt segítjük a hallgatókat. A szakkör komplex képet ad a hallgatóknak az önvezető rendszerek működéséről, akiknek itt lehetőségük van minden önvezetéssel kapcsolatos ötletük kipróbálására, akkor is, ha nem kötődik közvetlen hallgatói versenyekhez. A SZEnergy csapaton belül is létezik autonóm munkacsoport, ami a kifejezetten Shell Eco-maraton önvezető versenyszámára készíti fel az elektromos hajtású széchenyis autót. E két csapat között sok segítő párhuzam van, a közös cél a SZEnergy önvezető járművének megvalósítása – avat a részletekbe Horváth Ernő.

 

Villamosmérnök, mechatronikai mérnök, mérnök-informatikus hallgatókból áll a szakkör. A keménymag tízfős, a létszám pulzál. Nehéz, speciális hozzáértést kívánó, sok időt felemésztő területről van szó, amit nem minden hallgató tud vállalni a tanulmányai mellett. Aki viszont beleássa magát, és ha otthonosan kezd mozogni ezen a területen, pillanatok alatt a legkapósabb, legkeresettebb pályakezdő szakemberek között találja magát.

 

A szakkörben saját fejlesztéssel megalkották a SZEnergy versenyautójának 1:6 arányú, kicsinyített modelljét, ami funkcionalitásban, szenzorikában, minden egységben próbálja lekövetni a nagy járművet. Segítségével a hallgatók kipróbálhatják elképzeléseiket, fejlesztéseitek az autón, és ehhez a JKK-ban egy kis tesztpályát is kiépítettek. Emellett 3D szimulátort is összeállítottak, vagyis megalkották az autó virtuális mását is, amivel a digitális térben végezhetnek kísérleteket. Az összetett funkciókat ellátó szenzorokat részben szponzoraik segítségével szerzik be, részben tehetséggondozásos projektjük keretében tudják megvalósítani.

 

A modell elsődleges szenzora egy lézerszkenner (lidar), ami a lézernyalábok elküldésének és visszaverődésének időpontját rögzíti, és az időkülönbségből számítja ki az objektumok távolságát. Hasonlóan tájékozódik, mint a denevérek, de nem hang, hanem különleges fény kibocsátásával, ami sem az emberi szemre, sem a környezetre nem káros, úgynevezett 1-es osztályú lézer. Az autó a környezet képének feldolgozásához kamerát is használ, és a lidar, valamint a kamera adatainak összevetésével biztonságosan, pontosan navigál. Az inercia mérő, ami giroszkópból, gyorsulásmérésből, magnetométerből álló egység, szintén segít a pozícionálásban.

 

A szenzorokon keresztül beérkező adatokból pontos navigációs térkép készül, amit a rendszer folyamatosan frissít, így tud eljutni A-ból a B-be a jármű. A Shell Eco-marathon versenyen jövőre még nem bonyolítják a feladatot mozgó objektumok, gyalogosok, más járművek. Első körben ennek a feladatnak a megvalósítása is nagy szakértelmet kíván a hallgatóktól. De az évek múlásával a versenyfeladatok valószínűleg még összetettebbek lesznek.

 

– A SZEnergy 2019-es modelljét fogjuk felruházni autonóm funkciókkal. A verseny jövő nyáron lesz. A tervek szerint indulunk a hagyományos UrbanConcept versenyszámban is, és az autót az önvezető versenyszám idejére felszereljük az autonóm funkciók ellátásához szükséges szenzorrendszerrel – részletezi a terveket Horváth Ernő, aki szerint az autonóm járművekkel kapcsolatos tudományterület hamarosan önálló diszciplínává, mérnöki ággá válik. Ahogy korábban a mechatronika a villamosmérnöki, gépészeti, informatikai tudományok fúziókaként alakult meg, most az autonóm járművekkel foglalkozó mérnöki ág a mesterséges intelligencia, a robotika, a járműtudományok és az informatika speciális vegyülete lesz.

 

A JKK a gyakorlati ismeretekre alapozva az önvezető járművek területén is kinevel és gondoz új tehetségeket. Közéjük tartozik Gulyás Péter és Ágoston Máté. Mindketten végzősök a villamosmérnöki BSc képzésben, és ezen a területen is szeretnék folytatni tanulmányikat a mesterképzésben. Az autonóm járművek szakkör munkájába a kezdettől bekapcsolódtak és SZEnergy csapattagok is egyben, emellett a Járműipari Kutatóközpont gyakornokaiként bővíthetik ismereteiket.

 

– Teljes, komplex, átfogó képet kaphatunk így a tanulmányaikkal párhuzamosan az önvezető rendszerek működéséről, tervezéséről, kivitelezéséről. Ez már most is óriási előnyt jelent számunka. Másfél éve foglalkozunk ezzel a területtel, és mindkettőnket több cég képviselői is megmegkerestek közben remek állásajánlatokkal. Sok vállalat fejleszt ebben az irányban, rengeteg új beruházás valósul meg, sorra építik ki az önvezető technológiával foglalkozó részlegeiket – mondják, kiemelve, hogy azok a hallgatók, akik több energiát fektetnek tanulmányaikba, szeretnek olyan fejlesztésekkel foglalkozni, amelyek alkalmazkodnak az iparági trendekhez, nagyon hamar remek álláshoz fognak jutni. Ezt üzenik mindenkinek, aki műszaki pályán szeretne továbbtanulni, vagy már megkezdte egyetemi tanulmányait.

 

 

forrás: autopro.hu0


Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0

hírek innen, onnan

Ki kíséri el Lady Gagát az Oscar-gálára?

Még fél éve sincs, hogy Lady Gagát eljegyezte Christian Carino, most viszont szakítottak és így biztosan nem kíséri el vőlegénye a...

Vakációk, amikre tényleg szükségem van

Ez kell nekünk! És nektek milyen vakációra van szükségetek? Most őszintén...

Az önkéntes kasszák vagyona gyarapodott, hozamuk azonban negatív lett

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona tavaly 0,8 százalékkal 1403,3 milliárd forintra nőtt, az átlagos éves hozam azonban mínusz 1,8...

Ételmérgezés a Michelin-csillagos étteremben? - egy nő meghalt

Egy nő meghalt, huszonnyolcan pedig rosszul lettek miután egy valenciai Michelin-csillagos étteremben ettek a múlt héten.

Palkovics: a károsanyag-kibocsátás csökkentése a legnagyobb kihívás

A közlekedési rendszerek fenntarthatósága és a környezet védelme, vagyis a káros anyagok kibocsátásának csökkentése a járműipar...

Az oroszok pénzelték volna Salvini EP-kampányát?

Bődületes leleplezés, ha igaz: az Espresso szerint Oroszország olajmegállapodásnak álcázott pártfinanszírozással segítette volna 3...

Valóságkampánnyal válaszol a Momentum az újabb sorosozásra

A kivándorlásra és Orbán Viktor vagyoni helyzetére hívnák fel a figyelmet.

M. Richárd beismerte, hogy szívműtétje előtt edzeni ment

'Nem akarok otthon elsorvadni' magyarázkodott a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja.

Meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában - lavina sodorta el

Nagyon rossz időjárási viszonyok is voltak a kétezer méteres magasságban.

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe - variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye...

0

Sport

140 hektáron gazdálkodik az olimpiai bajnok magyar pólókapus

Szécsi Zoltán az egri vízilabda irányítása mellett saját birtokát is gondozza.

Megkezdték a legendás magyar focistadion bontását - videó

Vadonatúj, minden igényt kielégítő aréna kerül a helyére.

"Ronaldo nem nyert öt Bajnokok Ligáját, csak hármat"

A két gólon kívül történt még néhány igen érdekes esemény az Atlético és a Juventus BL-meccsén. És utózönge is van bőven.

A Dortmund 18 éves zseniális szélsője Anglia válasza Neymarra?

A félelmetesen tehetséges Jadon Sanchóról is szól a Bundesliga 2018/2019-es szezonja.

A merész Barcelona 100 milliót fizetne a Manchester United egyik legnagyobb értékéért

A Mundo Deportivo szerint a Barcelona továbbra is csatárt keres.

Neymar hiába menekült el Messi elől, a franciáknál is van nála jobb

Összegyűjtöttük az európai topbajnokságok eddigi pozitív és negatív meglepetéseit.

A Renault vitte az F1-es barcelonai teszt negyedik napját

Nico Hülkenberg érte el a legjobb köridőt az idei Forma-1-es szezon első hivatalos tesztjénék negyedik napján.

0

Bulvár

A NASA lefotózta a Hold túloldalán robogó kínai holdjárót

Még február 1-jén sikerült a NASA 10 éve a Hold körül keringő űrszondájának egy olyan fotót lőnie az égitest felszínéről, hogy azon látszódik a kínaiak holdjárója, valamint a hozzá tartozó leszállóegység is.

Csípős, de jó. Ezt teszi a szervezeteddel a csodálatos vírusölő gyógy- és fűszernövény

Van, aki minden nap imádja, és van, aki csak Húsvétkor veszi elő, pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek az év minden napján. Ez nem más, mint a torma, amiről sokan talán nem is tudják, hogy mennyi előnyös hatása van, amelyek bizony jól jöhetnek az étrendünkben és a házi patikában is.

Tolonganak a megrendelők, 500 millió forint értékben vettek ebből a zsebre rakható projektorból

Nem várt fordulatot vett egy kis projektor története az Indiegogón. Úgy tűnik, a fejlesztőknek olyan dolgot sikerült kitalálniuk, amelyre valóban nagy szükség van.

"Majdnem elokádtam magam" - Vasvári Vivien igényeinek nem felelt meg Bali

A luxusfeleséget nem nyűgözte le az indonéz nyaralás.

Valóban a méret a lényeg? Nők vallanak a férfiak fő parájáról

A Redditen a napokban felmerült az örök kérdés: vajon valóban a méret a lényeg, ha péniszről van szó?

Micsoda kutatási eredmény. Azok a nagyszülők, akik sok időt töltenek az unokákkal, óriási előnyre tesznek szer...

A nagyszülők számára az egyik legnagyobb kincs, hogy sok időt tölthetnek az unokáikkal. De ennek több előnye is van rájuk nézve; valamint a gyerekekre is!

Mutatjuk, milyen luxuslakás lapul egy klasszikus budapesti épület második emeletén

Palotanegyed, Lőrinc pap tér, macskaköves Krúdy Gyula utca. Megvan a helyszín? A fővárosba látogató külföldiek nem véletlenül imádják ezt az éttermekkel, bárokkal, régi épületekkel övezett környéket, ahol az alábbi luxuslakás is megtalálható.

Gyerekként te is hordtad ezt a cipőt, most pedig a sztárok őrülnek meg érte - Ez lesz az idei divat

A híres énekesnő az elmúlt évek során nagyon gyakran viselte magán a Mary Jane cipőket, és most már egyre több divatház látja meg benne a fantáziát.

Elhunyt Fésűs Éva

Életének 93. évében elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas író - tájékoztatta a kaposvári polgármesteri hivatal az MTI-t csütörtökön.

Megrövidíti az életet az egyik legfelkapottabb étrend

Ausztrál kutatók megfejthették, miért rövidíti meg az életet a magas fehérjetartalmú étrend, mint amilyen például a paleo(lit) diéta is. Az új eredmények azt is alátámasztják, hogy a szénhidrátok nem feltétlenül kerülendők, ahogy sokan állítják.

Eddig rosszul vezetted a háztartást: dobd ki a vécékeféd, és moss sokkal többet!

És még annál is többet. A szakértők ezt javasolják.

A születésed napja elárulja, hogyan alakulnak idén a pénzügyeid

A pénz nem boldogít, tartja a mondás, de azért jó, ha van, tesszük hozzá többnyire kicsit epésen. Sokan úgy gondolják, sosem lehet belőle elég, mások szerint, amíg a megélhetést fedezi, nincs okunk panaszra. Egy viszonyt biztos: a pénz mindenkit érdekel, és a csillagok segítségével most azt is megtudhatod, mire számíthatsz a forinttal kapcsolatos viszonyod tekintetében.

blogmorzsák

A legendás magnókazetta

Ki ne tekerte volna vissza ceruzával az elejére, hogy a walkman ne fogyassza az elemet vagy ne bosszankodott volna amikor a magnó bezabálta a kedvenc kazit?

Én csak élni szeretnék! Lehetőleg a saját hazámban

Réges rég rabszolgák vagyunk a hazánkban, és minden törvényünk, szokásunk ezt erősíti!

Konzultáljunk a Palkovics-tervről!

Ha a Palkovics-terv sikerrel járna, onnantól nem lenne Magyar Tudományos Akadémia.

Brüsszel plakátkampánya Magyarországon

„Tudjátok hány migráns inváziót elősegítő titkos terv létezik Európában? Egy. Az is nálatok!“

Büntetőeljárás vár azokra, akik ká­bítószer használat miatt lesznek rosszul

Ha az életed a tét, nem szabadna, hogy a börtöntől kelljen tartanod!

Újabb részletek a fogolyszökésről

„Több híresztelés is arra utal, hogy nem minden úgy történt a fogolyszökéssel kapcsolatban, ahogy azt eddig elmondták nekünk.“

Így működik a fül

Emellett azt is elmondjuk, mi a feladata a halláson kívül.

Biztos, hogy életed párját találtad meg?

Hasonló a hasonlóra lehet, hogy rátalál, de boldogok még nem lesznek tőle. De akkor mi a megoldás?

Kihaltnak hitték, aztán szembejött a tengerparton

Majdnem így történt a 112 éve kihaltnak vélt galápagosi óriásteknőss újrafelfedezése, ám a valóság kicsit másként alakult.

6+1 tipp az álomszép padlóburkolathoz

A padlóburkolatok sem maradhatnak ki idén a változás és megújulás lendületéből.

Taktikus 25 éve­seket akarunk a VV10-be!

Mit gondolnak a hogyvoltírók a VV9-ről és mitől lenne jobb a VV10 szerintük?

0