Ezt olvasta már?

0

Szakmai nap a megújult büntetőeljárásról a győri egyetemen

A Magyar Jogász Egylet megyei szervezete és a Széchenyi István Egyetem Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpontja (KRIKRI) "Megújult a büntetőeljárás - az "új" Be. alkalmazásának első tapasztalatai" címmel rendezett szakmai napot a győri jogi karon.


hirdetés

Dr. Takács Péter megyei főügyész köszöntőjében elmondta, hogy tavaly lépett hatályba a 2017. évi XC. törvény a bűntetőeljárásról, ami új alapokra helyezte a bűntetőeljárási rendszert.

 

Az érdeklődők a rendezvényen egyrészről bepillantást nyerhettek az ügyészség és a nyomozóhatóság együttműködésének írott és íratlan szabályaiba, a nyomozás és bírósági eljárás változó kapcsolatrendszerébe. Az akadémiai oldalról pedig a jog- és műszaki tudományok összekapcsolódásával létrejött új, Magyarországon egyedülálló kutatási eredményeket, tudományos kriminalisztikai módszereket is megismerhették az egyetemi Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpont munkatársainak előadásaiban.

 

Dr. Takács Péter megyei főügyész köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Májer Csaba József Dr. Kovács Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, az öt éve alakult KRIKRI vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a kutatóközpont berkein belül sikeres szimbiózis valósult meg a jogi és a műszaki tudományi diszciplínák együttműködésével, kezdeti lépésként az önvezető járművek és a kriminalisztikai területén. A bűnügyi tudományokban a technikai részeket átfogó kutatásokkal nyitott a központ az egyetem műszaki karainak kutatói felé, és ötvözte a tudásbázisokat. Így például Dr. Kóczy T. László professzorral és Dr. Nagy Szilvia egyetemi docenssel közösen a kéttucatnyi európai egyetemet tömörítő kutatási szervezet, a COST (egyféle európai felsőoktatási és ipari együttműködési központ) keretében Fuzzy valószínűség predikcióval, modellezéssel kezdtek el dolgozni. Ezzel a módszerrel megjósolható lehet, hogy milyen területekre kell nagyobb figyelmet fordítani, bűnmegelőzési programot felépíteni akár a migrációval, akár a terrorizmussal kapcsolatban.

 

Nyitó előadásában az új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban dr. Láng László, a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztályának vezetője osztotta meg a résztvevőkkel tapasztalatait. Rávilágított, hogy 1980-ban még a nagyságrendileg 130 ezer bűncselekménynél az ügyek alig 3,7 százaléka húzódott el egy éven túl, 2012-ben azonban a 412 ezer bűncselekménynél már 60,2 százalék haladta meg az egyéves eljárási időt. Kézenfekvő volt, hogy a jogpolitika úgy döntsön, gyorsítani kell a folyamaton. Tehermentesíteni akarták a bíróságokat. Ennek érdekében az ügyek egy részét elterelték a bírósági eljárásoktól, másrészt a bíróságra került ügyekben nagyobb szerepet biztosítottak a terheltek peralakító, beismerő vallomásának.

 

Dr. Láng László összegezte a megújult büntetőeljárás tapasztalatait. Fotó: Májer Csaba József

Úgy látjuk ma, hogy ennek a peralakító hatásnak alapvetően a bíróságok előtt kell érvényesülnie. Nem lehet megtakarítani a nyomozást, tehát olyan nem képzelhető el, hogy valaki beismerő vallomást tesz, ezért nem nyomozunk, nem bizonyítunk tovább. Az új szabály azért született, hogy a bírósági eljárások rövidebbé váljanak, és az a függő jogi helyzet, ami a tárgyalások elhúzódása miatt fennáll, a lehető legrövidebb legyen. A nyomozás célja változatlan, a vádemelés feltételeinek megállapítása, kiegészítve azzal, hogy kiemelt eszközzé vált a konszenzus keresése a terhelttel" – mondta dr. Láng László.

 

Az elmúlt háromnegyedév tapasztalatairól szólva kifejtette, hogy komoly problémát okoz a nyomozásban az adatkérés. Miközben a nyomozóhatóság saját hatáskörben rendelhet el például elővezetést, belföldi elfogatóparancsot adhat ki, bevetheti a leplezett eszközök egy részét, csapdát, rejtett figyelést alkalmazhat, ugyanakkor egy látlelet bekéréséhez, azaz, hogy hány nap alatt gyógyul az a bizonyos pofon, már ügyészi jóváhagyás kell. Sőt, még a lakcímnyilvántartási adatokhoz is, vagyis, hogy kiderüljön, hol lakik a terhelt, vagy a sértett. Mindez negyedévente százezres méretű adatkérést, és tekintélyes adminisztrációt eredményez.

 

Ugyanígy problémát okozhat a védő kirendelésének jelenlegi gyakorlata. Most már nem a nyomozóhatóság rendeli ki a védőt. Ezzel sikerült kiküszöbölni ugyan, hogy praktikus okokból a kevésbé rámenős ügyvédeket válasszák ki, ugyanakkor a kamara által kijelölt ügyvéd néha minimális büntetőjogi ismerettel rendelkezik. Aki persze jelzi, hogy nem kíván bűntetőjogi ügyekkel foglalkozni, nem fog megjelenni nyomozási cselekményeknél, és a helyettesítéséről sem tud gondoskodni. Ilyenkor történik meg a helyettes védő kirendelése, aki viszont végül nem tarthat perbeszédet.

 

Dr. Gárdonyi Gergely PhD, r.ezredes, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ főosztályvezetője, a KRIKRI tudományos munkatársa a "Szemle az új Be. tükrében" címmel tartott előadást. Fotó: Májer Csaba József Az egyezségről szólva dr. Láng László kifejtette, hogy az új Be. első három hónapjában huszonkettőt kötöttek az országban, és több mint háromszázat utasítottak el. „Ez azt jelenti, hogy félreértés lehet a mindennapi gondolkodásban az egyezségről. Nem biztos, hogy ugyanazt a törvény olvassák azok, akik egyezséget akarnak kötni minden áron, és azok, akik a büntetőeljárást folytatnák. Ugyanis a törvény szerint két kérdésben nem lehet egyezség. Az egyik a tényállás, a másik a minősítés" – hangsúlyozta az ügyész, megemlítve még az elektronikus kapcsolattartással, mértékes indítvánnyal kapcsolatos tapasztalatokat.

 

A szakmai nap következő előadásában Garamvölgyi Balázs, a Legfőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztályának helyettes vezetője a felderítés kihívásairól beszélt. A Széchenyi István Egyetem öt éve működő Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpontjának (KRIKRI) munkatársai pedig Magyarországon egyedülálló, unikális kutatási eredményeiket mutatták be. Dr. Gárdonyi Gergely PhD, r.ezredes, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ főosztályvezetője, a KRIKRI tudományos munkatársa a „Szemle az új Be. tükrében" címmel tartott előadást. A szakvélemény hitelt érdemlőségéről a büntetőeljárásban Dr. Nogel Mónika PhD, tudományos munkatárs osztotta meg a hallgatósággal doktori munkáját is megalapozó tudományos eredményeit. Éves szinten százezres számban készülnek szakértői vélemények Magyarországon, ugyanakkor megalapozottságukat több esetben nem tartják elégségesnek egy-egy ítélet meghozatalához. Az utóbbi időszakban az egész világon nagy reform zajlott le ezzel kapcsolatban. Itthon az emlékezetes Rezesová-ügy indított el egy lavinát.

 

Az igazságügyi szakértői működés problémái a nagy érzelmi hullámot kiváltó Rezesova-üggyel kapcsolatban kerültek fókuszba. Ott több szakértő ugyanarra a kérdésre más választ adott, és felmerültek összeférhetetlenségi problémák is. Mindezek következményeként elkezdődött egy jogalkotási folyamat 2012-ben. Két év múlva a Kúria összefoglaló anyagában a problémák között szerepelt például a minőségbiztosítás és a megfelelő képzettség hiánya, valamint az is, hogy nincsenek megfelelő garanciák a rendszerben. Ezután született meg 2016-ban az új szakértői törvény, majd pedig az új bűntetőeljárásban is módosult a szakértőkre vonatkozó rész.

Azt vizsgáltam a kutatásaimban, hogy a reformok hoztak-e tényleges változást, de arra jutottam, hogy sajnos nem. Emellett nincs jogi definíció a szakvéleményre, és nincsenek kritériumok, amelyek meghatároznák egy szakvélemény minőségét. Tehát konkrétan nincsen leírva a mai napig egyetlen összefoglaló táblázatban sem, hogy mitől lehet jó vagy rossz egy szakértői vélemény. Vagyis abban a helyzetben vagyunk jelenleg is, hogy egy igazságügyi szakértői véleményről nem tudjuk megállapítani, hogy hitelt érdemlő-e, vagy sem, alkalmas-e arra, hogy bizonyíték legyen a bűntetőeljárásban. Ugyanígy nem tudjuk megmondani azt sem, hogy milyen kritériumrendszernek kellene megfelelnie. Vagyis a szakértői törvényt úgy kellene módosítani, hogy alkalmazható legyen, és megalkotni hozzá a hiányzó rendeleteket. Ezzel együtt az összes itthon alkalmazott szakértői módszer megbízhatóságát vizsgálni kellene, ösztönözni az ezzel kapcsolatos kutatásokat" – mutatott rá Dr. Nogel Mónika.

 

A bizonyítékok újszerű értékeléséről – az „evidenciáriusról" Dr. Orbán József PhD, tudományos munkatárs beszélt, aki kutatásaiban a Bayes valószínűségi matematikai hálókat köti össze a kriminalisztikával. Egy sokelemes, szövevényes bűncselekményben a kapcsolati hálók, híváslisták elemzésében a Bayes-hálók tudnak segíteni. Ugyanígy akár a jövőben várható eseményekkel kapcsolatban is szolgálhatnak előrejelzéssel, így azok kivédésére a rendőrség megteheti a szükséges intézkedéseket. Orbán József, a bizonyítékok valószínűségével foglalkozó matematikusként „evidenciáriusnak" nevezte el kutatási területét, amit algoritmusok, számítógépes programok, komplett informatikai rendszerek segíthetnek.

 

A tartalmas szakmai nap lezárásaként a távollévő terhelt elleni eljárás új szabályozásáról Dr. Somogyi Zoltán, kollégiumvezető bíró (Győri Törvényszék) beszélt, aki szintén a KRIKRI kutatója.

 

 

 

forrás: kisalfold.hu0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Bolsanaro fenyegetőzik: Amerika után Brazília is kiléphet a WHO-ból

Jair Bolsonaro brazil elnök pénteken azzal fenyegetett, hogy kilépteti Brazíliát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO), miután az...

Katalint jó barátja csúnyán elárulta: nem csoda, hogy kiakadt a hercegné

Katalin hercegné nem számított rá, hogy jó barátja, Richard Dennen így hátba szúrja.

Mától olcsóbban beszerezhető a PS Plus

Ha eddig hezitáltunk, hogy érdemes-e megvenni az igazán klassz szolgáltatást, most megtehetjük az eredeti ár töredékéért.

A magas vérnyomás okai, amikről sokan nem is tudnak - Gyakran csak a szövődményekből derül ki

A magas vérnyomás tünetmentes is lehet, sokan nem is tudják, hogy ők is érintettek.

Demi Rose gigantikus mellei közé már egy tű sem férne be - Fotó

Dekoltázsán kívül mást nem is látni a fotón.

Újra beengedi Amerika a kínai utasszállítókat

Washington korlátozott számban, de engedélyezi kínai utasszállítók berepülését az országba - jelentette be az amerikai közlekedési...

A populisták mindig találnak maguknak egy mérges tömeget

Az elégedetlenség egyre nő és a populista politikusok ezt az elégedetlenséget lovagolják meg, sőt gyakran nagyítják fel. Más-más...

Amikor a Kispál és a borz vagy épp a Pál utcai fiúk ihleti a novellát

Barlog Károly jó novellákat ír, amelyeknek jó daloktól kölcsönzi a címeit.

Boldog tinikkel nőne tovább a Lunar

Ember legyen a talpán, aki fel tudja sorolni az összes neobankot, amelyik éppen működik. Egyszer megpróbáljuk összerakni a listát. Addig...

Már biztos, hogy Joe Biden lesz a demokrata elnökjelölt az amerikai elnökválasztáson

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a keddi előválasztásokon megszerezte a szükséges számú voksot, és ezzel a szükséges...

Egy hétre elfelejthetnek az autósok egy fontos pesti útszakaszt

Nagy átmérőjű gerincvezetéket javít a Fővárosi Vízművek a Széchenyi rakparton.

Sport

Megrázó hír: súlyos betegségben elhunyt a legendás magyar vízilabdázó, zeneszerző, üzletember

Elhunyt Gém Zoltán, az egykori vízilabdázóból lett zenész, énekes, zeneszerző, a BVSC vízilabda-szakosztályának legendája.

Vagy Lázár János lesz a teniszszövetség elnöke, vagy be lehet csukni a boltot

A közgyűlés előtt ugyanis egy jelölt áll majd mindenképp: vagy Lázár, vagy Bardóczky.

Abban bíztam, ennél előrébb járunk, de az MLSZ döntésének üzenete nagyon rossz

A Fradi légiósa kiállt George Floyd mellett, aki belehalt egy rendőri intézkedésbe az Egyesült Államokban, de az MLSZ figyelmeztette. Most erről nyilatkozott a BBC-nek, és nem túl hízelgő a magyarokra nézve.

Új kapust talált a Fradi focicsapata - videó

Aggódhatnak Dibusz Dénesék?

Legyőzte a koronavírust, de az edzésen meghalt a fiatal birkózó - Döbbenetes részletek az Eb-ezüstérmes Tóth B...

Budapest Felfoghatatlan és megrázó Tóth Bendegúz (22) halála. Az Esmtk válogatott birkózója hirtelen rosszul lett klubja csütörtöki, szabadtéri edzésén. Az U23-as Eb-ezüstérmes sportolót hiába próbálták azon nyomban újraéleszteni, már nem tudtak segíteni rajta.

Az MLSZ tudomásul veszi, ha szankcionálják a kupadöntőn történteket

A tízezer néző közül nem mindenki tartotta be az előzetesen elvárt óvintézkedéseket.

A szlovák Slovan Bratislava átlépne a magyar NB I-be

A pozsonyi klub vezérigazgatója szerint a magyar NB I profibb, és nagyobb az érdeklődés, mint Szlovákiában.

˝A Liverpoolban sokkal könnyebb futballozni, mint a Unitedben˝

Kielemeztük a világ legdrágább védőjét, aki még nem léphetett pályára a válogattban.

Elhunyt a BVSC vízilabda-szakosztályának legendája

Hosszan tartó súlyos betegség után 66 éves korában csütörtökön elhunyt Gém Zoltán, aki négy évtizeden át szolgálta a BVSC-Zugló vízilabda-szakosztályát.

Dzsudzsák Balázs újra csapatot keres

Az al-Ain nem tart igényt a magyar labdarúgó szolgálataira, akinek hamarosan lejár a szerződése.

0

Bulvár

Melyik magyar város főtere van a képen? Felismered egyetlen fotóról?

A magyar városokat egy képről nem könnyű feladat megismerni.

A 6 legjobb házi szer levéltetvek ellen: irtják őket, de a gyerekre nem károsak

Ha idejében lépsz, megmentheted a növényed a levéltetűk pusztításától.

Bereczki Zoltán és Bata Éva szerelmére is hatással volt a karanténidőszak

Bereczki Zoltán szerelméről vallott Bata Évával több mint egy éve együtt vannak

Már szinte ingyen kapják a villanyautót a németek

A feltüzelt németek 67%-a ennek ellenére sem választana elektromosat. A teljes anyag Már szinte ingyen kapják a villanyautót a németek címen a Villanyautósok oldalon olvasható. A szerző további írásai: Balázs.

Szexi fotót posztolt az Exatlon sztárja: A rajongóknak elakadt a szava

Az Exatlon Hungary harmadik legjobb férfi versenyzője olyan fotót posztolt közösségi oldalára, melytől elakadt rajongóinak szava!

Sosem hallott részletek derültek ki Latinovits Zoltán haláláról

Gyógyszerek is közrejátszhattak abban, hogy végzett magával.

A színésznő már 12 évesen terrorizálta kollégáit: fokozódik a botrány Lea Michele körül

Lea Michele már gyerekkorában is bántó módon viselkedett másokkal.

Csúnyán összetörte magát a népszerű énekesnő

Balesete után posztolt fotót az arcáról

Az amerikai indiánok háromféle nemet ismertek el

Csak aztán jöttek a keresztény európai hódítók, akik rájuk erőltették a nemi szerepeket az indiánokra.

Ezek lesznek a nyár legdivatosabb cipői: kényelmes, nőies darabok körképe

Ezek a lapos talpú cipők nemcsak, hogy nagyon csinosak, de még a lábadat sem törik majd fel. Árakkal, lelőhelyekkel mutatjuk őket.

blogmorzsák

Miért hasznosak a legyek és a szúnyogok nekünk, embereknek?

A legyek és szúnyogok betegségeket terjesztenek, csípnek, belerepülnek mindenbe. De vannak hasznos tulajdonságaik is.

Rocksztárok, akiknek fájt az adózás

A Beatles és világhírű kollégáik dalban mondták el véleményüket a hivatalról, amelynek a pénzükre fájt a foga.

Új-zélandi torta

Ezt a tortát a délutáni ötórai teázáshoz szokták fogyasztani.

Felnőni macerás

Miért ne maradhatnánk inkább gyerekek? Avagy miért is nem vágyunk a szüleink életére.

Napok alatt lett milliárdos

Ha az ember 3,2 milliárd dollárral távozik, az kissé megédesíti a keserű pirulát.

Fekete víz partján álltam

Vándordal Brassótól Brüsszelig – sokunk életét meghatározza a távolság.

Boriskola / Borvidékek: 7 perc az egyik leghíresebb borvidéken

Franciaországban van, de simán előfordulhat, hogy a védjegyévé vált borral már magyar palackban is találkoztál. Mi az?

Nekünk csak a pekingi kacsa püspökfalatja jut

Jeszenszky Géza és Szent-Iványi István írása magyar-kínai kapcsolatokról.

Kitúrta a VT-Arriva az M6 L.O.G. Kft-t a BKK tenderéből

Újabb buszjáratok kiszervezés folyik Budapesten, ami nagyon sokba fog kerülni nekünk!

Nem a történelmi Magyarország felbomlása volt tragédia

Trianonban az igazi tragédia az, hogy a dunai népeknek nem sikerült közös egyetértéssel létrehozni a nemzetállamaikat.

Te hova dobod a befőttes üveget? És a tetejét?

Nálad is sorakoznak az alsó polcon az üres befőttesüvegek? Mi legyen a sorsuk? Kidobod a háztartási szemét közé?

0