Ezt olvasta már?

0

Szakmai nap a megújult büntetőeljárásról a győri egyetemen

A Magyar Jogász Egylet megyei szervezete és a Széchenyi István Egyetem Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpontja (KRIKRI) "Megújult a büntetőeljárás - az "új" Be. alkalmazásának első tapasztalatai" címmel rendezett szakmai napot a győri jogi karon.


hirdetés

Dr. Takács Péter megyei főügyész köszöntőjében elmondta, hogy tavaly lépett hatályba a 2017. évi XC. törvény a bűntetőeljárásról, ami új alapokra helyezte a bűntetőeljárási rendszert.

 

Az érdeklődők a rendezvényen egyrészről bepillantást nyerhettek az ügyészség és a nyomozóhatóság együttműködésének írott és íratlan szabályaiba, a nyomozás és bírósági eljárás változó kapcsolatrendszerébe. Az akadémiai oldalról pedig a jog- és műszaki tudományok összekapcsolódásával létrejött új, Magyarországon egyedülálló kutatási eredményeket, tudományos kriminalisztikai módszereket is megismerhették az egyetemi Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpont munkatársainak előadásaiban.

 

Dr. Takács Péter megyei főügyész köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Májer Csaba József Dr. Kovács Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, az öt éve alakult KRIKRI vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a kutatóközpont berkein belül sikeres szimbiózis valósult meg a jogi és a műszaki tudományi diszciplínák együttműködésével, kezdeti lépésként az önvezető járművek és a kriminalisztikai területén. A bűnügyi tudományokban a technikai részeket átfogó kutatásokkal nyitott a központ az egyetem műszaki karainak kutatói felé, és ötvözte a tudásbázisokat. Így például Dr. Kóczy T. László professzorral és Dr. Nagy Szilvia egyetemi docenssel közösen a kéttucatnyi európai egyetemet tömörítő kutatási szervezet, a COST (egyféle európai felsőoktatási és ipari együttműködési központ) keretében Fuzzy valószínűség predikcióval, modellezéssel kezdtek el dolgozni. Ezzel a módszerrel megjósolható lehet, hogy milyen területekre kell nagyobb figyelmet fordítani, bűnmegelőzési programot felépíteni akár a migrációval, akár a terrorizmussal kapcsolatban.

 

Nyitó előadásában az új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban dr. Láng László, a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztályának vezetője osztotta meg a résztvevőkkel tapasztalatait. Rávilágított, hogy 1980-ban még a nagyságrendileg 130 ezer bűncselekménynél az ügyek alig 3,7 százaléka húzódott el egy éven túl, 2012-ben azonban a 412 ezer bűncselekménynél már 60,2 százalék haladta meg az egyéves eljárási időt. Kézenfekvő volt, hogy a jogpolitika úgy döntsön, gyorsítani kell a folyamaton. Tehermentesíteni akarták a bíróságokat. Ennek érdekében az ügyek egy részét elterelték a bírósági eljárásoktól, másrészt a bíróságra került ügyekben nagyobb szerepet biztosítottak a terheltek peralakító, beismerő vallomásának.

 

Dr. Láng László összegezte a megújult büntetőeljárás tapasztalatait. Fotó: Májer Csaba József

Úgy látjuk ma, hogy ennek a peralakító hatásnak alapvetően a bíróságok előtt kell érvényesülnie. Nem lehet megtakarítani a nyomozást, tehát olyan nem képzelhető el, hogy valaki beismerő vallomást tesz, ezért nem nyomozunk, nem bizonyítunk tovább. Az új szabály azért született, hogy a bírósági eljárások rövidebbé váljanak, és az a függő jogi helyzet, ami a tárgyalások elhúzódása miatt fennáll, a lehető legrövidebb legyen. A nyomozás célja változatlan, a vádemelés feltételeinek megállapítása, kiegészítve azzal, hogy kiemelt eszközzé vált a konszenzus keresése a terhelttel" – mondta dr. Láng László.

 

Az elmúlt háromnegyedév tapasztalatairól szólva kifejtette, hogy komoly problémát okoz a nyomozásban az adatkérés. Miközben a nyomozóhatóság saját hatáskörben rendelhet el például elővezetést, belföldi elfogatóparancsot adhat ki, bevetheti a leplezett eszközök egy részét, csapdát, rejtett figyelést alkalmazhat, ugyanakkor egy látlelet bekéréséhez, azaz, hogy hány nap alatt gyógyul az a bizonyos pofon, már ügyészi jóváhagyás kell. Sőt, még a lakcímnyilvántartási adatokhoz is, vagyis, hogy kiderüljön, hol lakik a terhelt, vagy a sértett. Mindez negyedévente százezres méretű adatkérést, és tekintélyes adminisztrációt eredményez.

 

Ugyanígy problémát okozhat a védő kirendelésének jelenlegi gyakorlata. Most már nem a nyomozóhatóság rendeli ki a védőt. Ezzel sikerült kiküszöbölni ugyan, hogy praktikus okokból a kevésbé rámenős ügyvédeket válasszák ki, ugyanakkor a kamara által kijelölt ügyvéd néha minimális büntetőjogi ismerettel rendelkezik. Aki persze jelzi, hogy nem kíván bűntetőjogi ügyekkel foglalkozni, nem fog megjelenni nyomozási cselekményeknél, és a helyettesítéséről sem tud gondoskodni. Ilyenkor történik meg a helyettes védő kirendelése, aki viszont végül nem tarthat perbeszédet.

 

Dr. Gárdonyi Gergely PhD, r.ezredes, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ főosztályvezetője, a KRIKRI tudományos munkatársa a "Szemle az új Be. tükrében" címmel tartott előadást. Fotó: Májer Csaba József Az egyezségről szólva dr. Láng László kifejtette, hogy az új Be. első három hónapjában huszonkettőt kötöttek az országban, és több mint háromszázat utasítottak el. „Ez azt jelenti, hogy félreértés lehet a mindennapi gondolkodásban az egyezségről. Nem biztos, hogy ugyanazt a törvény olvassák azok, akik egyezséget akarnak kötni minden áron, és azok, akik a büntetőeljárást folytatnák. Ugyanis a törvény szerint két kérdésben nem lehet egyezség. Az egyik a tényállás, a másik a minősítés" – hangsúlyozta az ügyész, megemlítve még az elektronikus kapcsolattartással, mértékes indítvánnyal kapcsolatos tapasztalatokat.

 

A szakmai nap következő előadásában Garamvölgyi Balázs, a Legfőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztályának helyettes vezetője a felderítés kihívásairól beszélt. A Széchenyi István Egyetem öt éve működő Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpontjának (KRIKRI) munkatársai pedig Magyarországon egyedülálló, unikális kutatási eredményeiket mutatták be. Dr. Gárdonyi Gergely PhD, r.ezredes, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ főosztályvezetője, a KRIKRI tudományos munkatársa a „Szemle az új Be. tükrében" címmel tartott előadást. A szakvélemény hitelt érdemlőségéről a büntetőeljárásban Dr. Nogel Mónika PhD, tudományos munkatárs osztotta meg a hallgatósággal doktori munkáját is megalapozó tudományos eredményeit. Éves szinten százezres számban készülnek szakértői vélemények Magyarországon, ugyanakkor megalapozottságukat több esetben nem tartják elégségesnek egy-egy ítélet meghozatalához. Az utóbbi időszakban az egész világon nagy reform zajlott le ezzel kapcsolatban. Itthon az emlékezetes Rezesová-ügy indított el egy lavinát.

 

Az igazságügyi szakértői működés problémái a nagy érzelmi hullámot kiváltó Rezesova-üggyel kapcsolatban kerültek fókuszba. Ott több szakértő ugyanarra a kérdésre más választ adott, és felmerültek összeférhetetlenségi problémák is. Mindezek következményeként elkezdődött egy jogalkotási folyamat 2012-ben. Két év múlva a Kúria összefoglaló anyagában a problémák között szerepelt például a minőségbiztosítás és a megfelelő képzettség hiánya, valamint az is, hogy nincsenek megfelelő garanciák a rendszerben. Ezután született meg 2016-ban az új szakértői törvény, majd pedig az új bűntetőeljárásban is módosult a szakértőkre vonatkozó rész.

Azt vizsgáltam a kutatásaimban, hogy a reformok hoztak-e tényleges változást, de arra jutottam, hogy sajnos nem. Emellett nincs jogi definíció a szakvéleményre, és nincsenek kritériumok, amelyek meghatároznák egy szakvélemény minőségét. Tehát konkrétan nincsen leírva a mai napig egyetlen összefoglaló táblázatban sem, hogy mitől lehet jó vagy rossz egy szakértői vélemény. Vagyis abban a helyzetben vagyunk jelenleg is, hogy egy igazságügyi szakértői véleményről nem tudjuk megállapítani, hogy hitelt érdemlő-e, vagy sem, alkalmas-e arra, hogy bizonyíték legyen a bűntetőeljárásban. Ugyanígy nem tudjuk megmondani azt sem, hogy milyen kritériumrendszernek kellene megfelelnie. Vagyis a szakértői törvényt úgy kellene módosítani, hogy alkalmazható legyen, és megalkotni hozzá a hiányzó rendeleteket. Ezzel együtt az összes itthon alkalmazott szakértői módszer megbízhatóságát vizsgálni kellene, ösztönözni az ezzel kapcsolatos kutatásokat" – mutatott rá Dr. Nogel Mónika.

 

A bizonyítékok újszerű értékeléséről – az „evidenciáriusról" Dr. Orbán József PhD, tudományos munkatárs beszélt, aki kutatásaiban a Bayes valószínűségi matematikai hálókat köti össze a kriminalisztikával. Egy sokelemes, szövevényes bűncselekményben a kapcsolati hálók, híváslisták elemzésében a Bayes-hálók tudnak segíteni. Ugyanígy akár a jövőben várható eseményekkel kapcsolatban is szolgálhatnak előrejelzéssel, így azok kivédésére a rendőrség megteheti a szükséges intézkedéseket. Orbán József, a bizonyítékok valószínűségével foglalkozó matematikusként „evidenciáriusnak" nevezte el kutatási területét, amit algoritmusok, számítógépes programok, komplett informatikai rendszerek segíthetnek.

 

A tartalmas szakmai nap lezárásaként a távollévő terhelt elleni eljárás új szabályozásáról Dr. Somogyi Zoltán, kollégiumvezető bíró (Győri Törvényszék) beszélt, aki szintén a KRIKRI kutatója.

 

 

 

forrás: kisalfold.hu0
0
0

hírek innen, onnan

A kávézacc helyettesítheti a pálmaolajat, amiből egyre kevesebb van a világon

Két fiatal vállalkozó ismerte fel, hogyan lehetne hasznosítani a kávéfőzés során kidobott szemetet.

Megörökítette a kamera az ózdi tolvajt

Több százezer forintot vitt el.

Durant ötven pontott dobott, főcsoport-elődöntős a Golden State

A címvédő Warriors idegenben búcsúztatta a Los Angeles Clipperst +Videó

Így tanul magyarul egy volt Forma-1-es pilóta - videó

Tiago Monteiro fiatal csapattársától, Tassi Attilától vett nyelvleckéket.

Már többen szavaznának a külképviseleteken, mint öt éve

Három héttel a határidő lejárta előtt már 7700-nál többen jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 134...

Szennyezett olaj jött az oroszoktól, a MOL felfüggesztette az átvételt

A Mol átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken - közölte az olajipari társaság. Hangsúlyozta: bár...

Gaál Noémi szétment a párjával

Tizennégy év után döntött a szétköltözés mellett Gaál Noémi és vőlegénye. Gaál Noémi közleményt tett közzé szombaton: 2018...

Curtis nem bocsátott meg Csernusnak

Curtis korábban Csernus Imrénél is járt, hogy segítsen neki a leszokásban. Curtis a Blikk szerkesztőségének vendége volt, ahol elmondta:...

Szívműtét miatt kihagyja a szezont a világbajnok kajakos

Születési rendellenesség miatt szívműtéten esett át a világ- és Európa-bajnok kajakos, Molnár Péter, ezért kihagyja az idei szezont,...

Hajdú-bihari polgármesterre támadt, irány a vádlottak padja

Az esztári postánál esett neki a település vezetőjének.

Ők Hajdú-Bihar legjobb rendőrei

Elismeréseket adtak át Budapesten és Debrecenben.

0

Sport

A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját

A világon semmi nem utalt arra, hogy a Szeged pont így, pont most omlik össze ennyire brutálisan.

Rasszista magatartás miatt megbüntette a magyar szövetséget az UEFA

A szankció a Magyarország-Wales Eb-selejtezőt érinti.

Három hónappal Emiliano Sala balesete után az apja is meghalt

A repülőgép-szerencsétlenségben meghalt futballista apja 58 éves volt.

Kitette egyik alapemberét az MTK

Nem csak a magyar válogatott járt így.

Kemény büntetést szabott ki az UEFA a szlovák-magyar miatt

Rasszizmus miatt bezárás és pénzbírság is jár.

Kínos baki miatt kellett törölni az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzését

Csatornafedelek akadályozták meg az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzését.

Egy napon lehet bajnok és kieső Thomas Doll csapata - Most azt is elárulta, miért

Budapest Április 27-e egyszerre hozhat örömöt és bánatot Thomas Dollnak (53).

Történelmi bajnoki előtt a Fradi: ez kell a harmadik csillaghoz

Bevehetetlen a Groupama Aréna, a ferencvárosi focisták nem számolgatnak.

0

Bulvár

Van egy perce? Írja be ezt a szót a Google keresőjébe, aztán ámuljon

A Google-t is elérte az új Bosszúállók okozta láz.

Autószalonban látta viszont eltűnt luxusautóját egy magyar férfi

A férfi azt állítja, autója a szervízből tűnt el 13 éve, a rendőrség szerint egy elszámolási vita miatt nemkapta vissza.

Macron kizárná a magyarokat is a schengeni övezetből

A francia államfő összekötné a határőrizetet a menekültpolitikával.

Szupertitkos katonai akció zajlott a Honvédkórházban: sebesült ukrán harcosokat ápoltak

Az oroszok elleni harcokban megsérült ukránokról biztonsági okokból beszélni sem lehetett.

Ukrajna leállította a kőolajszállítást Európa felé

Legkorábban jövő hétre rendeződhet a válsághelyzet, amelyet az okozott, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe. Kérdés, mi lesz a magyarországi ellátással.

Fájdalmas hírt közölt Csepregi Éva

Csepregi Éva, a Neoton Família énekese szomorú hírt közölt pénteken.

Megszületett Harry és Meghan gyermeke?

Több erre utaló jelet is fel lehet fedezni a médiában.

12 ronda férfi, akiknek egy percig sem okoz gondot a csajozás

Mondják, elég ha a férfi egy fokkal szebb az ördögnél. És tényleg elég, feltéve, hogy magabiztosságot sugároz, laza, tehetséges, és az egész világ tudja róla, hogy kicsoda.

Igen, így néz ki egy női mell - sokan ma is ledöbbennek

Felkerült egy kép a Twitterre arról, hogyan néz ki a nők mellkasa. Mármint a bőr alatt.

"Orbánt egyszerűen levegőnek nézik az uniós csúcsértekezleteken"

Európai parlamenti (EP-) választásnak még soha nem volt akkora tétje, mint a mostaninak lesz, hiszen még soha nem állt fenn a veszélye annak, hogy a kormány és a miniszterelnök kivezesse Magyarországot az unióból - hangoztatta a Jobbik országgyűlési frakcióvezetője, EP-listavezetője pénteken Miskolcon, sajtótájékoztatón.

Ez az oka annak, hogy Katalin hercegné kerüli a nyilvánosságot Lajos herceggel

Katalin hercegné legkisebb gyermekét elég ritkán láttuk eddig, és ennek szándékos oka van.

Mennyibe kerül valójában a külföldről behozott használt autó?

Az adóhivatal ellenőrzési tapasztalatai.

blogmorzsák

"Pusztuljon velem mindenki"

A magyar pártállami idők legszörnyűbb bűncselekményében tizenegyen haltak meg borzalmas körülmények között.

Szabad-e patkányozni szavazókat?

A Fidesz-szavazók nem felelősek azért, amit Orbánék csinálnak.

Hová tűnt a munka megbecsülése?

Évről évre egyre több hagyományos szakma tűnik el a süllyesztőben.

Ezt a katasztrófát már nem lehetett eltitkolni

Több atomkatasztrófa is történt a csernobili előtt a Szovjetunióban. Csak persze egyiket sem ismerték el.

„Bukarestben éltük meg Csernobilt“

Kiderült, hogy az a bizonyos atomreaktor való­ban felrobbant, valóban akkor, amikor a Malév kapitány mondta.

Izraeli magyarok izraeli magyarokról

Izrael országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: „Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit!”

Mi lesz a régi mobilszámok sorsa?

Gondolkodtunk már azon, mi történik a régi telefonszámainkkal? Pedig érdemes...

Orbánia be van betonozva

A magyar emberek számára a legnépszerűbb hat politikus Áder, Orbán, Szíjártó, Varga Mihály, Tarlós, Rogán.

„Az ATV terminátora“

Tíz mondat Kálmán Olgáról.

Milyenné válik egy igazán "levegős" lakás, amikor már élnek is benne?

A tulajdonosok nagyon odafigyeltek, hogy a lakásba ne kerüljön be olyan bútor vagy tárgy, ami nem illik oda.

Túl nagy mellek?

Hát-, derék-, nyakfájást, gerincferdülést is okozhatnak.

Készíts wc deszkát fából!

A zsanér sem probléma, erős és dizájnos fém zsanérok között válogathatunk nagyobb áruházakban vagy a neten.

0