Ezt olvasta már?

Sargentini-jelentés - A kormány megtámadja a szavazást az Európai Unió Bíróságán

A kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel azon a Lisszaboni Szerződéssel ellenté...


Utazhat a faros busszal, várost nézhet egy emeletes Ikarusszal Győrben - érdekes programok egy héten át

Fotópályázat, Volán-relikviák vására, és Bagolybusz is lesz az Európai Mobilitási Héten Győrben. Van, ami előzetes regisztrációhoz kötött, ne maradjon le!


hirdetés

Szeptember 16. és 22. között ismét megrendezik az Európai Mobilitási Hetet, így Győrben is számos érdekes programmal várják a közösségi közlekedés iránt érdeklődőket.

Mutatjuk a részletes programokat:

„Bagolybusz": díjmentes éjszakai autóbuszjárat a szórakozóhelyek és a lakótelepek között

Időpont:

2018. szeptember 16. és 23. (szombatról vasárnapra virradó éjszakák)

Útvonal:

900 Révai Miklós utca – Széchenyi István Egyetem – Kisbácsa – Bácsa, Ergényi lakótelep – Kisbácsa – Széchenyi István Egyetem – Honvéd liget – Malom liget – Külső kollégium – Adyváros – Marcalváros – Ménfőcsanak, Győri út – Marcalváros – Adyváros – Külső kollégium – Malom liget – Révai Miklós utca

Menetrend:

Indulás 0 és 2 órakor a Révai Miklós utcából

 

„Milyen legyen Győr közlekedésének jövője?": jövőműhely a szakértők és a lakosság részvételével

Időpont: 2018. szeptember 16. (vasárnap) 15.00 – 18.00 óra

Helyszín:

Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Zechmeister terem

(9021 Győr, Városház tér 1. II. emelet)

 

A városi közlekedés szinte kivétel nélkül valamennyi győri lakos életére hatással van, ezért érthető, hogy a téma fokozott érdeklődésre tart számot a lakosság körében. A hasznos észrevételekkel, jobbító szándékú, konstruktív javaslatokkal rendelkező lakosok és a közlekedési szakma képviselői közötti párbeszéd elősegítése érdekében „jövőműhely/workshop" típusú rendezvényt tartunk az együtt gondolkodás jegyében, melynek tervezett programja a következő.

 

15.00 A jövőműhely megnyitása

15.10 Gondolatébresztő előadás:

Győr közlekedésének helyzete és az aktuális fejlesztési tervek

15.30 Kiscsoportos „ötletbörze" résztémák szerint, a civil érdeklődők részvételével, az adott résztémában jártas szakértők vezetésével

16.30 A kiscsoportok vezetőinek beszámolója a csoportban megbeszélt elképzelésekről, valamennyi résztvevő előtt

17.10 Beszélgetés a kiscsoportok eredményeiről, valamennyi résztvevővel

17.50 Zárszó, a legfontosabb megállapítások, ajánlások összegzése

A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott, kortól és foglalkozástól függetlenül (ezt szolgálja a vasárnapi időpont is, hogy a dolgozók és tanulók se legyenek kizárva), azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, aki szívesen részt venne a rendezvényen, a Winkler.Agoston@enykk.hu email-címre küldjön egy rövid bemutatkozó levelet 2018. szeptember 10-ig, amelyben megjelöli, hogy a közlekedésen belül mely résztéma érdekli leginkább, esetleg néhány konkrét elképzelését is megfogalmazva. Ezáltal a jelentkezők érdeklődése alapján kerülnek meghatározásra a kiscsoportokban feldolgozásra kerülő résztémák, és a felkért szakértők. Néhány biztosan várható résztéma: településszerkezet, közúthálózat, parkolás, forgalomtechnika, közösségi közlekedés (autóbusz, vasút, intermodalitás), kerékpáros közlekedés... és bármi más, amire érdeklődés lesz! A rendezvény moderátora: Dr. Tóth Péter, egyetemi docens, szociológus. A programot a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) támogatja.

 

„Miért jó Győrben buszozni?": fotópályázat kicsiknek és nagyoknak

Időpont: 2018. szeptember 3. (hétfő) – szeptember 14. (péntek)

Győr városképének meghatározó elemei a városi utazásokban jelentős szerepet játszó autóbuszok, illetve azok megállóhelyei, végállomásai és egyéb kapcsolódó létesítményei. A felsorolt helyszínek egyúttal közösségi terek, ahol az emberek találkozhatnak egymással, és együtt utazhatnak úti céljukhoz. A közösségi közlekedés fenntartható, azaz hely- és környezetkímélő közlekedési forma: a városi légszennyezés jellemző összetevőinek kibocsátása a közforgalmú közlekedési eszközök esetén utasonként akár négy-nyolcszor kisebb, mint személygépkocsik esetén, ráadásul az autóbuszok utasonként mindössze 5%-át foglalják el a személygépkocsik által használt területnek, így aki személygépkocsi helyett autóbusszal utazik, az jobb minőségű levegőhöz juttatja a várost és csökkenti a torlódásokat.

A fenti okok miatt fontos a közösségi közlekedés népszerűsítése: több utas esetén a szolgáltatás színvonala is könnyebben fejleszthető!

Ezért a győri közösségi autóbusz-közlekedés népszerűsítése céljából fotópályázatot hirdetünk: a pályaműveket 2018. szeptember 14-én (pénteken) 24.00 óráig kérjük beküldeni eredeti méretben, a szerző nevével és a kép címével ellátva, a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címre. A beérkezett fotókat másnap feltöltjük a „Mobilitási Hét Győr" Facebook-oldalra, ahol 2018. szeptember 21-én (pénteken) 12.00 óráig a Facebook valamennyi felhasználója (aki követi a „Mobilitási Hét Győr" oldalt) a „Tetszik" („Like") gomb segítségével szavazhat az alkotásokra. A legtöbb szavazatot kapott fotók készítőjét az ÉNYKK Zrt. „Volántourist" utazási irodáiban beváltható utazási utalványokkal jutalmazzuk.

 

„Fedezze fel Győrt emeletes busszal!": városnézés az utolsó győri Ikarus EAG E99-essel

Időpont: 2018. szeptember 19. (szerda) 16.30 – 19.00 óra

A tavaly nyáron selejtezett, de nosztalgiacélra megtartott jármű sok megyei utas kedvence volt az elmúlt közel 20 évben. Az autóbusszal most bárki díjmentesen körbejárhatja Győrt

Útvonal:

Indulás az „Eszperantó út, autóbusz-állomás" megállóhelyről, kb. egy órás körutazás a város külsőbb részein elhelyezkedő nevezetességek (Olimpiai Sportpark, Széchenyi István Egyetem, AUDI gyár, Ipari Park stb.) érintésével, majd visszaérkezés az autóbusz-állomásra. Az autóbusz útközben fel- és leszállás céljából nem áll meg.

Menetrend:

Indulás „Eszperantó út, autóbusz-állomás" megállóhelyről 16.30 és 18.00 órakor

A buszozás élményét a „Gyere Győrbe" idegenvezetője teszi még teljesebbé a látottakkal kapcsolatos érdekes információkkal, történetekkel!

 

Regisztrációs lehetőség:

A programon regisztráció nélkül is részt lehet venni (az autóbusz ülőhely-kapacitásának erejéig), azonban a biztos részvételi lehetőség érdekében lehetővé tesszük mindkét körre 40-40 db ülőhely előzetes lefoglalásának lehetőségét. Ehhez legkésőbb 2018. szeptember 19-én (szerdán) 12.00 óráig kérünk emailt küldeni a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címre, a résztvevők nevével, amit legkésőbb aznap 14.00 óráig visszaigazolunk. A regisztrált résztvevők legkésőbb az indulás előtt 10 perccel tudnak biztosan felszállni (ülésrend érkezési sorrendben), ezt követően valamennyi érdeklődő felszállhat a buszra és elfoglalhatja a megmaradt ülőhelyeket. Álló utasokat az autóbusz nem szállít!

Amennyiben az autóbusz esetlegesen nem lenne üzemképes a program időpontjában, akkor más, különleges járművel tartják meg a programot.

„Utazás a faros busszal": újra jár az Ikarus 55-ös nosztalgiajárat

Ikarus 55 típusú nosztalgiajárművünkkel is indítunk díjmentesen igénybe vehető nosztalgiajáratokat, ebben az évben a Belváros és Bácsa között. Az autóbuszra a „Városháza", a „Széchenyi István Egyetem", a Körtöltés utca (AUDI-iskola)", a „Sövény utca, iskola", a „Vámosi utca" és a „Bácsa, Ergényi lakótelep, Telek utca" megállóhelyeken lehet fel- illetve leszállni. A viszonylag sok megállás miatt ezen a programon előzetes regisztrációs lehetőség nincs, a felszállás és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Időpont: 2018. szeptember 20. (csütörtök) 16.30 – 18.40 óra

 

Az autóbusz tervezett menetrendje az alábbi.

(A forgalom függvényében a változás jogát fenntartjuk!)

 

Megállóhely 1. járat 2. járat

Városháza (indulás) 16.30 17.45

Széchenyi István Egyetem 16.35 17.50

Körtöltés utca (AUDI-iskola) 16.40 17.55

Sövény utca, iskola 16.45 18.00

Vámosi utca 16.50 18.05

Bácsa, Ergényi lakótelep, Telek utca (érkezés) 16.52 18.07

Bácsa, Ergényi lakótelep, Telek utca (indulás) 17.00 18.15

Vámosi utca 17.02 18.17

Sövény utca, iskola 17.07 18.22

Körtöltés utca (AUDI-iskola) 17.12 18.27

Széchenyi István Egyetem 17.17 18.32

Városháza (érkezés) 17.25 18.40

„A kulisszák mögött": teleplátogatás az ÉNYKK Zrt. Buda utcai telephelyén – nosztalgiabusszal!

A Buda utcai műszaki bázis megtekintése előre regisztrált érdeklődők számára

Időpont: 2018. szeptember 21. (péntek) 16.30 – 19.00 óra

Az igények felmérése céljából kérjük, az érdeklődők a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címen, 2018. szeptember 18-ig jelezzék részvételi szándékukat elérhetőségükkel ellátva, továbbá megjelölve azt az időszakot, amikor részt kívánnak venni a teleplátogatáson (a látogatás ideje kb. 60 perc). A részvétel feltétele az előzetes regisztráció! A jelentkezésekről néhány napon belül visszaigazolást küldünk, a turnusok pontos időpontjáról pedig legkésőbb 2018. szeptember 20-ig adunk tájékoztatást a jelentkezéskor megadott elérhetőségen. A teleplátogatás résztvevőit várhatóan a korábbi évekhez hasonlóan, Ikarus 55 típusú („faros") nosztalgia-autóbuszunkkal szállítjuk a városközpontból a Buda utcai telephelyre, illetve vissza.

 

„Vigye haza kedvenc régi busztábláját vagy menetrendjét!": Volán-relikviák vására

A korábbi évek elsősorban Győrhöz kapcsolódó kínálatát idén az ÉNYKK Zrt. területén fekvő más városokból származó különlegességekkel egészítjük ki, többek között számos soproni helyi viszonylatjelző táblával. Továbbá annak, aki tavaly nem tudott kedve szerinti győri busztáblát vásárolni, idén érdemes újra próbálkoznia, mivel a hiányzó végállomás- és vonalszám-matricák az eredetivel megegyező kivitelben újragyártásra kerültek, így (a készlet erejéig) tetszőleges tábla összeállítható.

Az örök kedvencnek számító busztáblák mellett régi volános ruhadarabok is új gazdára találhatnak, sok más egyéb érdekesség mellett.

Időpont: 2018. szeptember 22 (szombat) 10.00 – 17.00 óra

Helyszín: „Megyeháza tér"

 

„Próbálja ki a közösségi közlekedést!": jegy nélküli utazási lehetőség Győr helyi autóbuszjáratain az Autómentes Napon

Időpont: 2018. szeptember 22. (szombat) üzemkezdettől üzemzárásig

Menetjegyváltás nélküli utazási lehetőség egy napig Győr valamennyi helyi autóbuszjáratán.

 

 

forrás: kisalfold.hu
hírek innen, onnan

Felforrt a Balti-tenger

A nyári kánikula idején a Balti-tenger is meglehetősen felmelegedett, hőmérséklete még most is 3-4 fokkal meghaladja a sokéves átlagot.

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül lőtt szelfit a szexi modell

A férfiak legnagyobb örömére nem takargatta formás idomait. Ettől a képtől felforr a levegő!

Cookyéknál tovább bővül a család?

Cooky és párja, Debóra többek között meséltek franciaországi nyaralásukról, sőt az is kiderült, szeretnék-e, hogy családjuk újabb...

Ne írd le a vakrandikat! - Sztárok, akiknek szerelmet és házasságot hozott

Újra hódít a vakrandi, duplán igaz ez a hírességekre, akik közül egyre többen választják ezt az ismerkedési formát. Sok köze van...

A debreceni fideszes kemény szavakkal üzent Brüsszelnek

Azt mondja, nem engednek a zsarolásnak

Így reagált a forint az MNB döntésére

Közel egy hónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben kedden, miután a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntő ülést követően...

Nyilvánosságra hozták az idei Prima Primissima jelölteket

Szirtes Ágit, Venczel Verát és Korniss Péter fotóriportert is jelölték.

Jön a kampány a Sargentini-jelentés ellen

Hirdetésekben is elmondja a kormány, mennyire nem ért egyet. 

BM: Újabb hazug jelentéssel támadják Magyarországot, hogy elvegyék a határvédelem jogát

"Brüsszel újabb valótlan tartalmú jelentéssel támadja Magyarországot, azért hogy elvegye tőlünk a határvédelem jogát" - hangsúlyozta...

0

Sport

Mikor akarsz már edzeni, te rohadt pöcs?

Roy Keane szerint az ilyen kérdésekkel tud rámutatni a játékosok gyengéire. Szerintük meg nem.

Tragédia a kezdő sípszó előtt: hirtelen összeesett és meghalt a magyar focicsapat egykori elnöke

Elhunyt 61 éves korában Jakab Zoltán, Beled futballcsapatának egykori elnöke.

Danko Lazovics távozik a Viditől és befejezi pályafutását

A szerb csatár már nem edz és napokon belül elbúcsúzik Székesfehérvártól.

A Barcelona meccse nyitja a BL-t, de a Liverpool-PSG lesz a mai sláger

Először lesz két idősávban a Bajnokok Ligája.

Messi távozhat a Barcától, ide igazolhat.

Komoly terveket fogalmaztak meg a kérőnél.

Csatornát váltott a népszerű magyar sportkommentátor - Mostantól itt találkozhat vele

A Digi Sport sztárkommentátora, Haraszti Ádám úgy döntött, csatornát vált és a Sport TV-nél folytatja pályafutását.

Óriási bajban vannak Nagy Ádámék

Gólképtelen Bologna, duplázó Ronaldo, változatlanul botladozó nagycsapatok a Serie A negyedik fordulójából.

Tényleg a Bundesligából importáljuk a nézhetetlen focit?

Dárdai mételyezte meg ezzel a Bundesligát, de eredményes a NER-kommandóban is. És amúgy mi volt ez a balhét Felcsúton?

Fucsovicsék újabb nyílt levele: egyre hosszabb a szövetség bűnlajstroma

Egyre többen állnak Fucsovics Mártonék mellé, a közgyűlésen szeretnének válaszokat kapni.

Lazovics otthagyja a Vidit és befejezi a pályafutását

De nem az idény, vagy a szezon végén, hanem most.

Ennyi volt: távozik a Viditől Danko Lazovics

Elhagyja a Mol Vidi FC csapatát Danko Lazovics, szerb válogatott labdarúgó.

Európa-liga: komoly hírt kapott a Vidi

Csütörtökön megkezdhetik a pontgyűjtést a fehérváriak.

0

Bulvár

Ezen a magyar benzinkutas sztorin röhög most az ország, Ön is fog

"Gyere, szerelmem, elviszlek egy drága helyre!"

Meghalt Rónay László

Hosszan tartó betegség után, 81 éves korában halt meg a József Attila- és Prima-díjas irodalomtörténész

Orbán Viktor megszólalt a pelenkabotránnyal kapcsolatban

A Parlament folyosóján, széles mosollyal válaszolt az újságírói kérdésre.

Kóbor János nem kíváncsi második unokájára

Az Omega énekesét nem nagyon érdekli, mikor láthatja a család legújabb tagját.

22 évig az ország imádott műsorvezetőnője volt - Meglepődsz, most mit csinál

Vágó Piros a rádiózást új hivatásra cserélte.

Azt nem bírta volna a méltósága, hogy a felesége pelenkázza őt

Sokak számára magától értetődő, hogy beteg szeretteikkel otthon várják a felépülést vagy a halált, akkor is, ha ez jóval több terhet ró rájuk, mintha a kórházi ápolást választanák. Bármennyire is fárasztó és fájdalmas kísérőnek lenni az utolsó úton, a cikkünkben visszaemlékező személyek mégsem csinálnák másképp.

A legújabb őrület. Ezeket használják sokan jegygyűrű helyett

Ha úgy érzitek, elérkezett az idő és jegyességgel szeretnétek megünnepelni az életre szóló szerelmeteket, azért (minden felszínességet nélkülözve) nyugodtan valld be, hogy igenis fontos, mit húznak az ujjadra - persze az is irtó romantikus, ha egy játékteremben kérik meg a kezedet egy plüssfigurával, mint ahogy Ted megkérte Stellát az Így jártam anyátokkal című sorozatban, de azért adódik a kérdés: mivel érdemes jelképezni a szerelmet? Íme az alternatívák, amiket a világ minden táján alkalmaznak, jegygyűrű helyett!

Van egy ismeretlen olasz sziget, ahová nehezebb bejutni, mint a Vatikánba

Minden idők egyik legismertebb kalandregényének színhelye ez a vaskos történelmű picinyke sziget nem messze Toszkána partjaitól.

Molnár Anikó a felére fogyott - Miniszoknyában mutatta meg dögös alakját

Molnár Anikó 21 kilót fogyott, az eredmény látványos.

Egy magyar kislány első hete Hamburgban - 20 szír bevándorló között az osztályban

Veráék nyár elején költöztek Hamburgba, miután az édesapja ott kapott programozói állást. Félelemmel, de nagy lelkesedéssel vágtak neki az új életnek, a családból ugyanis senki nem beszél németül, csak angolul. Gábor, Vera apja jól elboldogul az angollal a munkahelyén, a felesége viszont eléggé bezárva érzi magát nyelvtudás hiányában. Beiratkozott ugyan német nyelvtanfolyamra, de sokkal lassabban halad, mint Vera az iskolában. Gábor megosztotta velünk az első kint töltött időszak tapasztalatait.

Szerdán 30, vasárnap 20 fok lesz - mutatjuk mikor érkezik az ősz

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

blogmorzsák

1982 november: Brezsnyev temetése

Magyarországon november köze­pé­re megérkezik a tél, a borsodi szén­bá­nyák kommunista szombatot tar­tanak. A Fradi elképesztő gólzáport rendez a hózáporban. Időkapszula.

Hogyan éltük túl a tengerentúli repülőutat 4 gyerekkel?

"Az utak egyre könnyebbé váltak, ahogy a gyerekek akklimatizálódtak a helyzethez."

300 ezer diáknak nem telik tanszerekre

Orbán szerint "a magyar modell idén nyáron is jól teljesített" Az ellenzék statisztikai adatok sorával bizonyította az ellenkezőjét.

Szívesen lenne eltartott pasi

"A női megtartották őt abban a hitben, hogy szuper pasi, bármit megtehet."

Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?

Érdekes dolgok derültek ki egy kutatásból.

Kanadában nem parázzák túl a VBAC-t

Nálunk alig van orvos, aki vállalná, miközben a tengerentúlon természetes folyamatként kezelik.

„A határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben“

Ezt bírta mondani az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján a miniszterelnök. Hogy nem szakadt le a mennyezet...

Így dedikáltathatod a Tűzhegyet és a Gyíkkirályt Ian Livingstone-nal

November 3-án a budapesti Arcadia díszvendége lesz a Kaland-Játék-Kockázat atyja.

7 app vegánoknak és ételérzékenyeknek

Tippek étkezési parahelyzetek megoldására itthon és külföldön.

Dizájn, ami boldoggá teszi a gyerekeket

A sima és fordított gyerekek játszótere.

Eltűnnek a keresz­tények Magyarországról

Ilyen ez a régi vágású kereszténydemokrácia. Már nemcsak demokrácia nincsen, de keresztény is alig.

Dolgok, amiket soha ne tegyél a mosogatógépbe

Mérőkancsótól fakanálon át a porcelánig.

0