Ezt olvasta már?

Budapestre, Egerbe, Szegedre és Pécsre indul a legtöbb utazó adventkor

Kezdődik az adventi időszak, és ezt sokan utazással teszik még varázslatosabbá a Szallas.hu szerint. A karácsony közeledtével egyre több tematikus városi rendezvény...


Ötödik alkalommal tüntették ki a védőnőket

Immár ötödik alkalommal tüntették ki azokat a védőnőket, akik munkájuk során elkötelezetten segítik a várandós és szoptatós kismamákat, újszülötteket, mindemellett páratlan kitartással és hivatástudattal segítenek a meddőnek látszó pároknak, hogy eljussanak a várva várt gyermekáldáshoz.


hirdetés

A kitüntetést idén Juhász Lászlóné, Havasiné Ádámszki Emília és Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnők vehették át.

A rendezvény és az ünnepség szervezője a Babacsalogató Alapítvány, amely hagyományteremtő céllal immár ötödször adta át az elismerést azoknak a védőnőknek, akik sokat segítettek a családok gyermekáldásáért.

A beérkezett jelölések közül a Babacsalogató Alapítvány, azaz a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért Alapítvány kuratóriuma három védőnő munkáját jutalmazta oklevéllel és anyagi elismeréssel.

A kitüntetést idén Juhász Lászlóné, Havasiné Ádámszki Emília és Gitidiszné Gyetván Krisztina vehették át, akik áldozatos és lelkiismeretes munkája remélt babák születését eredményezte.

A rendezvényen a díjátadó mellett több előadás is elhangzottak a hazai és nemzetközi népszaporulati problémákról.

Nem csak a fizikai, a lelki segítség is fontos

Beszédet mondott a rendezvény fővédnöke, Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Ősapay György a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az alapítvány elnöke, Ács Rozália, a Magyar Védőnői Egyesület Kommunikációs Alelnöke és Szeghy Krisztina pszichológiai mentor, családsegítő konzulens.

„A Babacsalogató Alapítvány egyik törekvése, hogy segítsen a leendő szülőknek nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is megépíteni a fészket. Míg a várandósság és a szülés folyamata egészségügyileg szabályozott és nyomon követett, a lelki felkészülésben pszichológusok, coachok, védőnők, lelkészek és egyéb segítő foglalkozású szakemberek lehetnek a párok segítségére" -fogalmazott Szeghy Krisztina pszichológiai mentor, családsegítő konzulens.

Ács Rozália, a Magyar Védőnői Egyesület Kommunikációs Alelnöke - aki 2017-ben vehette át Védőnők a Gyermekáldásért Díját - beszédében a védőnők fogamzást segítő terveiről ejtett szót.

„A védőnők az igazságot fogják tanítani, s azzal, hogy ezek a mai magyar tündérek kinyitják a szellőzetlen téli ablakokat és kinyitják a fejeket, már meg is indult a magyar újjászületés folyamata” – idézte Móricz Zsigmondot Ács Rozália, a Magyar Védőnői Egyesület Kommunikációs Alelnöke.

A kormánynak eltökélt célja legyőzni azokat az akadályokat, amelyek a fiatalok gyermekvállalásának útjában állnak

Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy „közismert tény, hogy Magyarországon nem minden remélt és várt gyermek születik meg, így az alapítványnak és a kormánynak is eltökélt célja legyőzni azokat az akadályokat, amelyek a fiatalok gyermekvállalásának útjában állnak. De ne csak a rosszról beszéljünk, hiszen örömteli és reménykeltő ránk nézve, hogy az elmúlt tíz esztendőben az Európai országok közül Magyarország nagyot fejlődött.”

Dr. Ősapay György az MTA doktora, az alapítvány elnöke a Babacsalogató Alapítvány célkitűzéseiről és a termékenységi ráta jelenlegi helyzetéről, jövőjéről beszélt előadásában.

„Az alapítványt a meddőség megelőzéséért és a jövő nemzedék egészségéért hoztuk létre. Jelenleg Európában a termékenységi ráta 1,53 és 2,1 lenne szükséges ahhoz, hogy az egészséges népszaporulattal rendelkező nemzetek fennmaradhassanak. Az 50-es évek elején a Ratkó korszakban jelentősen megugrott a hazai népszaporulat, azóta folyamatosan csökkenőben van és az elmúlt húsz évben sajnos hatalmasat zuhant, majd mostanra elérte az 1,53-as termékenységi rátát. Kormányzatunk célként tűzte ki a 2,1-es reprodukciós ráta elérését 2030-ra. Ez koránt sem lesz egyszerű feladat, hiszen a szülőképes nők száma a statisztikák előjelzése szerint folyamatosan csökken” – fogalmazott Dr. Ősapay György.

A Babacsalogató Alapítvány elnöke hozzátette, terveik között szerepel négy „Babacsalogató ambulancia” létrehozása egyelőre mintaként, fokozva a magyarországi népszaporulatot.

A hazai népszaporulat növelését, a meddő párok segítését célzó Babacsalogató Alapítványnak, mint civil nonprofit szervezetnek lehet az adó 1%-át adományozni. Az alapítvány neve AMM, azaz Alapítvány a Meddőség Megelőzésére és a jövő nemzedék egészségéért. Adószámuk: 19108364-1-430
0

hírek innen, onnan

Ezt ünneplik karácsony helyett decemberben szerte a világon

Decemberben nem csak a karácsonyt ünneplik a világban. Mi a kwanzaa, és miért különösen fontos a japánok számára a szilveszter?

Mi Hazánk: csúsztatható a választási törvény életbe léptetése

Nem ragaszkodik ahhoz a Mi Hazánk, hogy már a nyári önkormányzati választáson listás rendszerben osszák ki a Fővárosi Közgyűlés...

Sergio Ramos a rekorderek rekordere; negyedszer volt ekkora Arsenal-gála BL-érdekességek

Sergio Ramos immár másodszor szerzett mérföldkőnek számító gólt a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a spanyol védő a sorozat...

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja...

Rengeteg pénzt keres VV Virág az OnlyFansen: nem semmi, mit vállal be mindezért

A híres celebnek bejött a saját oldal, VV Virág nagyon jól megél az OnlyFans-ből.

Háromezer dolgozóval bővít a Mercedes Kecskeméten

A német autógyártó több mint 1 milliárd euróból fejleszt.

0

Sport

Totális összeomlás: őrült meccsen végezte ki a Manchester Unitedet a saját kapusa

Kétgólos előny sem volt elég a manchesterieknek, az Európa-ligában címvédő Sevilla kiesett.

Döbbenetes és borzasztóan kínos, ami a világ egyik legjobb csapatával történt

Újabb megalázó kudarca után Erik Ten Hag együttese még az Európa-ligát is elbukhatja.

Megműtötték az újpesti hokist, akit brutálisan megvertek

A súlyos fejsérülést okozó holland játékost csak négy meccsre tiltották el.

Egy tinédzser volt a Real Madrid aduásza a Bajnokok Ligájában

Nicolas Paz nevét most nagyon sokan megismerték.

Elképesztő potyagól döntött a Real-Napoli meccsen

A Bayern csoportjában érik a szenzáció.

A címvédő norvégok kiütéses győzelemmel kezdték a női kézi-vb-t

A spanyolok kétszer annyi gólt dobva nyertek a kazahok ellen.

Kétszer vezetett kettővel, mégsem nyert a Manchester United

Hatgólos meccsen ikszelt Isztambulban a Manchester United, Ten Hag csapata nehéz helyzetben az utolsó forduló előtt.

Véget ért a Bayern csodaszériája, a pokol tornácán a „vörös ördögök”

Nem volt jó előjel a kétgólos vezetés a korai meccseken...

Szijjártó Péter a Fradi-szurkolókhoz szólt

Alapos rendészeti átvizsgálásra figyelmeztetett.

0

Bulvár

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Holtan találták meg az autójukban a négy eltűnt tinédzsert, akik kempingezni indultak

Nagyon esős idő volt a baleset idején, és valószínűleg az történhetett, hogy a jármű vezetője elvesztette az uralmát a Ford Fiesta felett, és kisodródott az úton.

A kisfiam egy lufit hozott nekem ajándékba, üvöltve hívtam fel a férjemet amikor tudatosult bennem mit látok

Elmondása szerint a szobájában találta, egy pillanat alatt romjaira hullott az életem.

Sírt és rohamot kapott az ítélet hallatán a kemecsei nő, akinek kinyomta a szemeit a volt párja

Gy. Attila 20 év fegyházat kapott. Mentőt kellett hívni az áldozathoz.

Meghalt a Szex és New York sztárja

A szép kort megélt Tony-díjas színésznő, Frances Sternhagen természetes halállal hunyt el. Ismerhettük a Vészhelyzetből, a Cheersből és a Szex és New Yorkból is.

Hol van otthonodban a legnagyobb rendetlenség? Ezeket a lelki problémáidat tükrözi

Te mennyire tudsz rendet tartani magad körül? Nem okoz gondot, vagy előbb-utóbb mindig azon kapod magad, hogy valamelyik helyiségben rendetlenség van? Talán nem is sejtetted eddig, de pszichológusok szerint az, hogy melyik

Ilyen volt régen a főváros: 10 fotón a téli Budapest

A frissen hullott hó csaknem száz éve is előhozta a játékos kedvű gyereket a felnőttekből, a Műjégen ekkor is piruetteztek, de mégis mintha egy egészen más, sokkal csendesebb téli arcát mutatná Budapest ezeken a r

Egy hiba zuhanyzáskor, amit mindenki elkövet - A bőrgyógyász szerint nagyon káros a bőrre

Nem mindegy, milyen sorrendben viszed fel a termékeket zuhanyzás során.

Havazás, ónos eső – térképen mutatjuk a csütörtöki veszélyeket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott, jelezte az ónos eső miatt nem kizárható a piros riasztás sem. A közútkezelő azt kéri, aki teheti, ne üljön autóba.

0